Un grup de cinci persoane cu înalte specializãri, din Aninoasa, s-au hotãrât sã se asocieze pentru a reînvia o activitate veche care întotdeauna a mers, fiind solutia pe un anumit palier socio-economic. Si cum banii europeni stau la poarta noastrã pentru proiecte economice sociale, grupul îsi înscrie proiectul în competitia NESsT pentru întreprindei 2013, pentru finantarea proiectului”Atelier mestesugãresc”.
A început freamãtul unor noi organizatii nonguvernamentale din Valea Jiului – asociatii si fundatii – în care se implicã persoane cu înaltã pregãtire.
Noul val se axeazã pe economia socialã, având în vedere zona minierã, care a devenit una acut defavorizatã datoritã închiderii minelor în cascadã si lipsa aparitiei unei alternative economice. Si cum europenii finanteazã proiectul ”Crearea si promovarea de instrumente de economie socialã în scopul incluziunii pe piata fortei de muncã a grupurilor defavorizate”, PSDRU 84/6.1, care se referã în special la persoane si zone defavorizate, economisti, ingineri, profesori, doctori, artisti etc., au pornit demersuri pentru a face mai usoarã trecerea spre o perioadã mai bunã.
Pe lângã programele de sprijinire a educatiei si calificãrii, a întreprinderilor mici care sã cuprindã persoane cu handicap, rromi, de data aceasta s-au inclus si traditiile în obiectul de activitate si materia primã aflatã la îndemânã. La primul oras în faliment din România – Aninoasa – un inspector specilaist pe finantare externã, Andreea Beatrice Popescu, si un inginer minier certificat în managementul situatiilor de crizã, Viorel Pascu, au atras într-un proiect social, numit Atelier mestesugãresc, o echipã remarcabilã: Pasca Dana – absolventã a Facultãtii de artã si design, Chiritã Titiana – economist, Mailat Dutu – calificare si atestare profesionalã în tâmplãrie si dulgherie, toti din Aninoasa.
Ce tinte va avea acest proiect, spune unul din initiatori.
”Având în vedere cã în Valea Jiului se fac eforturi mari de cãtre Administratiile Locale pentru ca alternativã a mineritului, redus foarte mult, sã fie turismul si cã în zonele turistice – Straja, Rusu, Pasul Vulcan etc. – sunt deja construite multe cabane, o piatã de desfacere va fi adresatã turistilor si localnicilor cu cabane.
Totodatã în Valea Jiului existã si activitate agricolã care este o altã piatã de desfacere. În urma cercetãrii pietei din Valea Jiului am constatat cã nu existã un atelier mestesugãresc de produse artizanale din lemn, ci doar gatere.
În prezent, în domeniul amenajãrii interioare si amenajãrii exterioare – grãdini, parcuri, locuri de joacã-, tendintele sunt spre stilul rustic si traditional.
In zona Vãii Jiului, deci si în Aninoasa a existat o traditie a localnicilor momârlani în prelucrarea si decorarea lemnului, care poate fi reînviatã si popularizatã.
Produsele realizate vor avea brandul MATCA, un brand nou creat special pentru produsele realizate de cãtre întreprinderi sociale, si la ora actualã existã deja întreprinderi sociale care utilizeazã acest brand.
Produsele vor fi comercializate prin participarea la târguri mestesugãresti, la festivitãti locale si prin crearea unui magazin online pe site-ul Asociatiei „PRO ANINOASA”. Produsele realizate în cadrul atelierului pot acoperi arii precum mobilier rustic, bucãtãria locuintelor, accesorii pentru grãdinãrit si produse artizanale în grãdinã, publicitatea pe lemn, elemente decorative de interior si exterior, montaje si accesorii împreunã cu elemente de fier – bãnci, scãri, roabe, cãrute, vase pentru flori, vãlaie, iesle, lãzi pentru fructe, cartofi si legume, montaje la domiciliu de scãri din lemn sau înlocuiri elemente din lemn, având în vedere cã multe locuinte au scãri de acces exterioare din lemn etc. Preconizãm pentru început 10 locuri de muncã, ulterior proiectul are în vedere lãrgirea paletei activitãtilor” – a declarat ing. Viorel Pascu.
De precizat cã proiectul va fi înscris în competitia NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013, pentru persoane fizice.
Si cum asemenea proiecte se contureazã cu pasi repezi, vom prezenta si alte initiative care pot fi încadrate în ”nouã ne pasã si ne implicãm, nu doar ne plângem!”
Ileana Firtulescu