Cutremurul recent cu magnitudinea 4.0 Ml, înregistrat în comuna Ciochina, jud. Ialomița, a stârnit interesul și îngrijorarea comunității în ceea ce privește activitatea seismică din zona Olteniei.
Deși nu la fel de cunoscută pentru fenomenele sale seismice ca și regiunile Vrancea sau Banat, Oltenia demonstrează o activitate seismică sporadică, dar semnificativă, susțin cei de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cunoscută pentru activitatea seismică mai intensă din ultimul an, Gorjul se încadrează în peisajul geologic al României, o țară cu potențial seismic ridicat. Cu toate acestea, seismele din Gorj sunt mai rare și mai puțin intense decât cele din alte regiuni precum Vrancea sau Banatul.
”Cutremurul de magnitudine 4.0 Ml, produs în data de 5 februarie 2024, cu epicentrul în comuna Ciochina, jud. Ialomița, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la zona seismică, mai puțin cunoscută. Majoritatea populației este obișnuită cu seismele pe care Vrancea și Banatul le produc și cu activitatea mai intensă a zonei Gorj, din ultimul an.
Să nu uităm că România este o țară cu potențial seismic ridicat și cu multiple zone seismogene, Vrancea fiind singura regiune unde se produc seisme de adâncime intermediară (60 – 200 km), iar în toate celelalte zone se produc cutremure crustale, de suprafață (<60km)”, arată INFP.
Monika BACIU