Saci întregi cu mizerii, deșeuri de tot felul și mult gunoi a ajuns pe albia apei, în Defileul Jiului, iar parcarea aflată la intrarea dispre Petroșani este un adevărat
focar de infecție. Și, dacă nu era suficient, în apropierea locului de picnic, cineva a amenajat cotețe pentru câinii cu care te întâlnești, atunci când parchezi. Iar rangerii strâng periodic ceea ce alții lasă în urmă.
Materiale de construcții, gunoaie, deșeuri de tot felul și munți întregi de plastic, au fost adunați, periodic din apa Jiului, de-a lungul șoselei ce pleacă spre Gorj. Mizeria a ajuns în containere, după ce rangerii din Parcul Național Defileul Jiului au început curățenia de primăvară. Și tot ei ne spun ce au găsit acolo.
„Am făcut o curățenie pe albia Jiului, pe lângă parcare. De data asta am găsit deșeuri, specific ca la fiecare curățenie de primăvară. Deșeurile menajere predomină, dar am găsit și cutii cu vopsele, care probabil provin de la ceva atelier de vopsitorie auto. Vin și le abandonează și așa cresc munți de gunoi, gunoi peste gunoi”, spune Tiberiu Feczko, ranger în Parcul Național Defileul Jiului.
Și dacă albiile Jiului sunt pline de astfel de mizerii aruncate în apă, ori pe malul apei, locurile de parcare, unde se presupune că șoferii se opresc chiar să ia o gustare, sunt absolut insalubre. Iar la intrarea în defileu, dinspre Petroșani, cineva a amenajat și un culcuș pentru doi câini uriași, ei fiind, cel mai probabil, cei care dărâmă containerul pus absolut degeaba acolo. Nici vorbă să poți opri aici, pentru o pauză de masă.
„Nu se poate mânca acum, aici. E parcare, dar este o situație pe care o găsim peste tot pe
drumurile naționale. Sunt și
câinii abandonați, care scot din container mizeria. Azi facem curățenia, mâine e la loc. Sunt și amenzi prevăzute, dar trebuie prins în flagrant cel care aruncă și cum? Cei care abandonează deșeurile pe malul apei, riscă, dacă sunt persoane fizice, între 5.000 și 10.000 de lei, iar cele juridice, între 30.000 și 60.000 de lei”, mai spune Tiberiu Feczko, ranger în Parcul Național Defileul Jiului.
Rangerii vin și curăță și au promis și că vor demola cotețele construite acolo, dar susțin că un mod de supraveghere al zonelor de parcare cu camere ar fi o idee bună.
„Cam toate parcările de pe
drumurile naționale arată jalnic. Vom încerca să avem o discuție cu cei de la Drumuri, să vedem exact dacă au în vedere curățirea parcărilor. Referitor la a pune camere video, CJH nu poate să investească în așa ceva, că este în domeniul public al Drumurilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. Ar putea fi făcut un parteneriat, probabil, dar acum nu există soluția aceasta. Dar rămâne să discutăm”, a spus Costel Avram, administrator
special al Consiliului Judeețan Hunedoara.
Până atunci, o bună parte a celor care trec prin Defileul Jiului, pe artera rutieră, lasă în urmă deșeurile din mașini.
Fie că vorbim de scrumierele pe care le golesc în rigole, fie că aruncă pungile în container, dar apoi sunt scoase de câini, fie că aruncă direct, pe malul apei, deșeurile din firmă sau din propria gospodărie.
Diana Mitrache