Ziua României, la Școala nr 7 Petroșani

Cu pâine, sare, jocuri, dansuri tradiționale și voie-bună au întâmpinat copiii de la Școala nr 7 din Petroșani, Ziua Națională. Toată lumea a purtat costum popular, așa că Ziua Națională a fost și aici prilej de a ști cu exactitate că noi suntem români.

Fiecare invitat a fost întâmpinat cu pâine și sare la intrare și cei care au oficiat primirea ne-au spus cât de important este acest obicei străvechi, împrumutat de la alte popoare din zona de est a Europei.

„Pâinea cu care noi ne întâmpinăm oaspeții este un obicei care simbolizează ospitalitatea noastră”, a spus un băiat care avea sarea, pregătită pentru ceremonia de primire a invitaților.

„Este un simbol  pe care noi îl păstrăm în semna de prietenie și noi am pregătit aici o pâine împleitită”, a adăugat și fetița care avea pâinea împletită.

Sărbătorim Ziua Națională a României și am avut activități în fiecare clasă și azi, noi am încercat să purtăm cu și mai multă mândrie, portul nostru popular. Este o acțiune prin care ne-am propus să ducem mai departe tradițiile, să ne reamintim sentimentul de patriotism”, a declarat Monteola Gherlan, director Școala NR 7 Petroșani.

Iar printre oaspeți, pe lângă părinți, a venit și o delegație din Primărie, condusă de primarul Tiberiu Iacob Ridzi: „Este în acest an, primul eveniment de acest gen. Ei merită să fie felicitați, pentru că sărbătoarea națională este, poate, cea mai importantă sărbătoare a noastră și trebuie să o respectăm așa cum se cuvine și, de ce nu, să transmitem generațiilor viitoare aceste sentimente cum este dragostea de țară, respectul față de trecut, de tradiții, de credință, pentru că altfel, în furtunile ce vin peste fiecare dintre noi, ne pot dezrădăcina”.

Cei mici au încins hora și au dansat dansuri populare românești, din zona noastră, pentru a menține astfel vie tradiția momârlanilor de pe aceste meleaguri.

Diana Mitrache