T oți copiii care învață la Școala I.D Sîrbu au venit la serbarea dedicată Zilei României, dar îmbrăcați în straie, așa, ca în Valea Jiului. Este un proiect care s-a păstrat în timp și care îi face pe copii să știe că fac parte dintr-o lume în care s-au născut străbunii lor și că ei sunt cei care duc mai departe tradițiile. Așa că I.D Sîrbu a fost pe buzele tuturor.
Ziua României a fost prilejul potrivit ca toți copiii să știe că fac parte din comunitatea lor, iar orașul Petrila este casa lor din Valea Jiului, din România. Proiectul denumit generic „Fabricat în Valea Jiului” a
pornit în urmă cu mai mulți ani și acum este continuat, tocmai pentru a-i ajuta pe toți să se identifice cu locul natal.
„Urmăruim să implicăm comunitatea în activitățile școlii, să întărim parteneriartul școală-familie și să îi învățăm pe copii să își amintească cine suntem, de unde am pornit și să păstrăm mai departe tradițiile românești”, a spus prof. Bianca Popescu, coordonatoarea acțiunii.
Cei mici au fost învățați, an de an, prin acest proiect, că pot consuma cât mai des produse făcute în Valea Jiului, că mersul la piață și în cămara bunicilor este cea mai frumoasă amintire cu care vor rămâne, iar apoi că școala în care învață ei acum l-a dat cândva pe marele Ion Dezideriu Sîrbu. Iar spectacolele au fost dedicate tuturor. „Noi suntem din neamul lui I.D Sîrbu, de la așceastă școală. Aici, la această școală a studiat el și noi suntem mândri că facem parte din neamul lui”, a spus o copilă de la această școală, care duce de mândă o fetiță, căreia, simbolic, îi predă ștafeta.
„Ion Dezideriu Sîrbu a
studiat aici și el este acum cel de care vorbim mereu la noi în școală”, mia- spus un alt băiețel.
„Eu cred că acest sepctacol este foarte frumos și, I.D Sîrbu, chiar dacă nu mai este printre noi, o să îi placă foarte mult.
Că noi încercăm să facem un spectacol care să placă și părinților și celorlalți care vin ca invitați. Sunt mândru că învăț aici, la această școală unde a
studiat ID Sîrbu”, a conchis un alt elev.
Tradițiile sunt păstrate an de an și copiii sunt singurii care pot să ducă mai departe portul,
dansul, jocurile populare și la Petrila există o comunitate bine închegată cu oameni care au știut să se identifice în timp, fără să se piardă.
„Evenimentul acesta a fost organizat an de an, mai puțin în pandemie, iar în acest an copiii sunt foarte implicați. Vin cu poezii, cântece și tradiții din localitățile ce aparțin de Petrila, cum sunt; Jieț, Cimpa și
Taia. Sunt aici expuse desene, obiecte tradiționale și eu vreau să îi felicit pe toți cei imnplicați”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Diana Mitrache