La Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost sărbătoare, de la mic la mare. Toată lumea a îmbrăcat portul popular, a adus gustări tradiționale, a jucat și a cântat românește. A fost momentul dedicat României și zilei noastre naționale.

A fost prilejul ca cei mai mici elevi ai Colegiului Național să vină îmbrăcați în straie populare, să se prindă în hore și să arate că mâncarea noastră tradițională este cea mai bună. Împărțiți pe clase, cei mici au pregătit bunătăți românești, cântece și jocuri tradiționale, iar Tricolorul nu a lipsit.


Și cei mari au reprezentat regiunile geografice. Unii au fost olteni, alții moldoveni, țigani, sau turci, ori alte minorități cu care trăim în România. „Noi avem regiunea Maramureș și am pregătit multe platouri cu mâncare tradițională. Avem prăjituri, plăcinte maramureșene și țuică și pălincă, dar la noi e apă și suc de mere”, a spus un elev.
„Noi, oltenii făcurăm de toate. Avem și semnul cu Oltenia și mâncăruri specifice, cu praz, pandișpan cu vișine, gogoși oltenești, salam oltenesc de vânat, ardei umpluți și voie bună”, a completat o altă elevă.
„Noi reprezentăm minoritatea turcă și avem o scenetă de teatru și dansuri tradiționale. Avem și musaca, baclava, kebap, halva, de toate”, a spus și o tânără costumată în cadână.
Toate acestea au făcut parte dintr-un concurs, pentru că elevii de aici se pregătesc intens ca de Ziua României să reprezinte țara cât mai bine.
„Atât pentru copii, cât și pentru dascăli este un eveniment important, care se reflectă în identitatea noastră națională. Este o zi specială pentru noi și pentru toți românii și copiii și părinții s-au implicat extraordinar. Avem mâncăruri variate și de toate, iar la final, pentru că este un concurs, fiecare clasă va fi premiată”, a spus Alexandru Lăutaru, director CN „Mihai Eminescu”.
„Vreau să îi felicit pe copii, dar și pe părinți pentru implicare și sprijinul pe care îl dau. Azi am văzut că toți sunt îmbrăcați în costume populare din diferite zone, și mi-a crescut inima. Sunt convins că ei sunt viitorul României”, a spus și Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Ziua Națională a României a fost, în fiecare școală, prilejul de a ne aminti cine suntem, care ne sunt vecinii, portul și că minoritățile naționale fac parte din țara noastră, la fel ca noi, toți.

Diana Mitrache