S ărbătorită în fiecare an, la 11 decembrie, Ziua Internațională a Muntelui în 2021 are loc pe tema „Turismul montan durabil”, iar cei din Parâng spun că o celebrează și pe pârtie, dar și în singurul muzeu al muntelui deschis la Petroșani.
Cei de la Pro Parâng au spus și ce ar mai trebui ca turismul să devină o activitate durabilă, așa cum este sloganul acestui an.
Turismul montan durabil poate contribui la identificarea unor surse suplimentare și alternative de venit, la reducerea sărăciei, promovarea incluziunii sociale, precum și la conservarea peisajului și a biodiversității. Este o modalitate de a păstra moștenirea naturală, culturală și spirituală, de a promova meșteșugurile locale și produsele locale și de a pune în valoare practicile tradiționale și festivalurile locale. Dar așa stau lucrurile în teorie, că, în practică, e mai greu.
„Nu știu dacă, la vârsta mea, o să mai am timp să văd în Parâng un domeniu schiabil așa cum mi l-aș dori și să meargă lucrurile cât mai repede. Putem atrage turiștii în activități de vară, de iarnă, se poate dezvolta o infrastructură, nu neapărat sus în munte, putem organiza multe tabere. Cred că nu profdităm de șansa noastră, că este multă mizerie în unele zone, s-a construit haotic, nu se respectă curățenia, pădurile sunt cum sunt și nu aș vrea să spun că sunt defrișate”, a spus Cazimir Radvanski, președintele Asociației Schi-Turism montan Pro Parâng.
Dar iubitorii muntelui nu au ținut cont de nereguli niciodată, așa că acum, de ziua Internaționalîă a Muntelui, vor urca din nou în munte și pentru unicul muzeu dedicat muntelui din România va fi disponibilă, de sâmbătă, o pagină web.
„Am hotărât să mergem la munte și să sărbătorim acolo Ziua Muntelui. O să încercăm să ajungem în vârful Parângul Mic, împreună cu alți reprezentanți ai ONG-urilor din Valea Jiului. Considerăm că Muzeul Muntelui poate să fie un reper pentru Petroșani și pentru turismul din România, iar cu această ocazie, noi o să lansăm și o pagină oficială, în spațiul virtual, cu povești pentru fiecare obiect de aici”, a completat și Cristian Țopescu, vicepreședintele Pro Parâng.
Cei care vor să viziteze acest muzeu, trebuie să știe și că aici sunt expuse schiurile unui vechi campion olimpic, care au ajuns la noi, după ce proprietarul lor le-a donat. Iar tot printre cei mai vechi schiori de la noi se numără și Otto Mihuț, care ne-a spus că a trăit pe viu toate stadiile schiului în Parâng.
„Tata, pe vremuri, a fost cabanier la Căsuța din Povești din Parâng, care cândva era un canton pastoral și așa ne-a crescut pe noi. Ideea muzeului a încolțit ca lumea să vadă cum am fost înainte și cum suntem acum. Prima mea pereche de schiuri era fără canturi, din lemn, cu niște curele pe care le legam de picioare. Asta, când eu, care acum am 72 de ani, aveam 5 sau 6 ani. Tata mi le-a pus în picioare”, și-a amintit Otto Mihuț, membru fondator al Pro Parâng.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, s-a pus un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.
Tema propusă de Parteneriatul Montan pentru Ziua Internațională a Muntelui 2021 este „Turismul montan durabil”.
Diana Mitrache