Ziua de 3 Decembrie a fost proclamatã în 1992 prin rezolutia 47/3 a Adunãrii Generale a Natiunilor Unite ca Zi Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti.
Aceastã zi îsi propune sã promoveze drepturile si bunãstarea persoanelor cu dizabilitãti în toate sferele societãtii si dezvoltãrii si sã creascã gradul de constientizare a situatiei persoanelor cu dizabilitãti în toate aspectele vietii politice, sociale, economice si culturale.  Potrivit site-ului ONU, în luna iunie 2019 a fost lansatã Strategia Natiunilor Unite privind incluziunea persoanelor cu dizabilitãti, strategie prin intermediul cãreia se reafirmã faptul cã realizarea deplinã si completã a drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilitãti este o parte inalienabilã, integralã si indivizibilã a tuturor drepturilor omului si a libertãtilor fundamentale.
Ca în fiecare an, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara marcheazã aceastã zi organizând, în toate centrele sale destinate persoanelor cu dizabilitãti diferite activitãti ce au ca scop promovarea unei mai bune întelegeri a problemelor persoanelor cu dizabilitãti si sustinerea drepturilor si demnitãtii acestora. Astfel, în colaborare cu elevi si reprezentanti ai unitãtilor scolare din judet, ai cultelor  religioase si firme  comerciale, vor fi  organizate activitãti dupã cum urmeazã: – ”bunicii” Centrului de Îngrijire si Asistentã Brad  se vor bucura de un moment artistic sustinut de elevi ai Liceului  Teoretic ”Avram Iancu” din localitate, – beneficiarii Centrului de Îngrijire si Asistentã Brãnisca se vor bucura de un tedeum religios si un program de colinde oferit de Parohia Ortodoxã din comunã si elevi ai Scolii Generale ”Nicolae Tic” Brãnisca, – beneficiarii Centrelor de Îngrijire si Asistentã 1,2,3, Pãclisa sunt  invitati în sala de sport a centrului pentru a participa la un program artistic de colinde traditionale si cântece populare pus în scenã de colegii inclusi la activitãtile de meloterapie, coordonati de cãtre pedagogii de recuperare, urmat de activitãti de socializare si masã festivã. Printre invitati vor fi si reprezentanti ai firmei AVIS 3000, sositi pentru a promova integrarea persoanelor cu dizabilitãti pe piata muncii, – Beneficiarii Centrului cu Profil Ocupational pentru persoane cu  dizabilitãti Simeria vor pregãti o expozitie cu produsele confectionate în centru, un concurs de culturã generalã pe ateliere, dansuri populare, recitare poezii si un program de colinde sustinut alãturi de personalul  centrului si beneficiari ai Locuintelor Protejate Orãstie/Pricaz. – ”bunicii” Centrului de Îngrijire si Asistentã Geoagiu vor sãrbãtori, în clubul centrului, într-un cadrul festiv alãturi de reprezentanti ai SC Fantesy SRL, care vor oferi mesele si pachete cadou beneficiarilor, – mese festive, jocuri de societate, auditii muzicale si programe artistice de cântece si colinde vor încânta si beneficiarii Centrelor de Îngrijire si Asistentã din localitãtile Bretea Strei, Petrila si ai Centrului pentru Persoane Vârstnice Pui.  Ziua de 3 Decembrie va fi marcatã de cãtre Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara si prin deschiderea unui nou serviciu social destinat persoanelor cu dizabilitãti – Centrul de Îngrijire si Asistentã CIA Uricani, cu o capacitate de 30 de locuri, pregãtit sã ofere servicii de calitate persoanelor cu dizabilitãti aflate într-o situatie de risc.
„Ne dorim ca prin organizarea acestor activitãti pentru beneficiarii nostri si cu implicarea directã a acestora, sã contribuim la promovarea talentului si abilitãtilor acestora, la cresterea gradului de sensibilitate si sprijin ale comunitãtii fatã de problemele cu care aceste persoane speciale se confruntã în lupta cu barierele si prejudecãtile impuse de mediul fizic si social, la integrarea si incluziunea acestora în consens cu misiunea D.G.A.S.P.C. Hunedoara”, declarã Geanina Marina Ianc, director general D.G.A.S.P.C. Hunedoara. Situatia statisticã  existentã la nivelul D.G.A.S.P.C. Hunedoara indica la sfârsitul trimestrului III 2019 un numãr de 20782 persoane neinstitutionalizate încadrate într-un grad de handicap, dintre care 19471 adulti si 1311 copii, persoane care  beneficiazã de drepturile si facilitãtile prevãzute de Legea nr. 448/2006.
Tot la aceastã datã numãrul de persoane aflate în sistemul rezidential de protectie a persoanei adulte al D.G.A.S.P.C. Hunedoara care beneficiazã de servicii de gãzduire, îngrijire si recuperare era de 385 persoane. În ceea ce priveste situatia copiilor cu grad de handicap, beneficiari ai unei mãsuri de protectie oferitã de institutia noastrã acesta indica un numãr de 53 copii aflati în sistemul rezidential, 51 copii aflati în plasament la asistenti maternali profesionisti si 41 copii aflati în plasament familial.