In mod normal, ar fi trebuit ca astazi sa scriu câteva rânduri frumoase despre FEMEIE – aceasta veche poveste, aceasta uriasa enigma a vietii pe pamânt, nascatoare de viata si simbol de netagaduit al perpetuarii…
Dar, intrucât in zilele noastre nimic nu mai este normal, ma abat de la regula, mai ales pentru ca n-as gasi cuvintele potrivite. Când scriem despre femeie trebuie sa ne presaram cuvintele cu pulberea fina de pe aripile fluturilor.
Ma gândeam sa incerc sa abordez problema minerilor care marsaluiesc (degeaba) de vreo 4 zile pe strazile din Petrosani – nici asta nu merge. Tin prea mult la aceasta categorie sociala, indelung urgisita de vremuri, le dau dreptate si le tin pumnii, desi sunt convins ca vor primi praful de pe toba, ba, mai mult, vor pierde si 4 – 5 milioane de lei vechi pentru zilele nelucrate. Trist, foarte trist!
… Asa ca m-am aplecat asupra unui subiect, pe cât de serios, pe atât de haios. Duminica trecuta, la Târgoviste, o comunitate de bulgari a sarbatorit… Pastele Cailor.
Initial, ne-a pufnit râsul, dar am ciulit mai bine urechile si-am cascat ochii mai mari. Intr-adevar, in prima duminica din luna martie, bulgarii sarbatoresc Pastele Cailor. E o sarbatoare religioasa, destul de serioasa, care merita tratata cu parcinorie. Imediat m-am dus cu gândul la tarisoara noastra, Românica, fiindca, de când cu Uniunea Europeana, aceasta mirifica Fata Morgana, catre care ne indreptam toate sperantele, noi si bulgarii suntem tratati „la pachet”.
Am intrat impreuna in UE, continuam „de mâna”. Cel mai suparator aspect, când e vorba de tandemul România – Bulgaria este penetrarea Spatiului Schengen, adica liberalizarea pietei muncii pentru bulgarii cu ceafa groasa si românii cu foamea-n glanda. Dupa cum evolueaza lucrurile la Bruxelles si la Strasbourg, dupa cum se poarta Olanda cu noi, s-ar putea sa intram in Schengen la… Pastele Cailor. Vedeti unde am vrut sa ajung? Pai, daca e asa, atunci am imbulinat-o rau de tot. Bulgarii au o sansa. Ei au Pastele Cailor, noi nu! Deci ei mai au o sansa, ca au sarbatoarea in calendar o data pe an.
Noi de ce n-avem Pastele Cailor? Sa se dea un ordin, ceva sa avem si noi Pastele Cailor. Pai ce „pastele masii”!
Mircea BUJORESCU