Ziua Familiei, în familia municipiului Petrosani

La fel ca în fiecare an, municipalitatea de la Petrosani, a tinut sã celebreze într-o atmosferã festivã cuplurile care au aniversat 50 si 60 de ani de cãsnicie. Municipiul Petrosani este compus dintr-o mare familie, iar fiecare a contribuit la clãdirea comunitãtii în care ni se desfãsoarã viata. Pentru a le arãta recunostinta, Consiliul Local si Primãria Petrosani au organizat un eveniment prin care i-au cinstit pe veteranii cãsniciei.

“La multi ani, dumneavoastrã celor care sunteti sãrbãtoriti si la multi ani tuturor familiilor din Petrosani si din Valea Jiului. Dumneavoastrã, cei care împliniti 50 si 60 de ani de cãsnicie sunteti un model pentru toatã lumea, un model de viatã, un model de succes pentru cã ati reusit sã treceti împreunã peste toate greutãtile vietii si ati ajuns împreunã la aceastã vârstã frumoasã, dar si la aceastã aniversare de 50 de ani de cãsnicie. Faptul cã dumneavoastrã sunteti împreunã e o garantie si un exemplu viu al faptului cã familia este cel mai important lucru în viatã, familia, copiii, cei dragi si dupã aceea celelalte lucruri materiale. Fãrã familie sI fãrã familia crestinã nu cred cã poate sã existe nicio socitate, nicio comunitate, nicio tarã în lumea aceasta. Chiar dacã existã încercãri de a blama acest concept al familiei dintre un bãrbat si o femeie cred cã noi, românii, si în general crestinii, nu putem sã fim pãcãliti cu alte genuri de familie pe care unii încearcã sã ni le inoculeze. Nu avem nimic cu nimeni, însã atunci când e vorba de valorile fundamentale ale crestinãtãtii nu trebuie sã facem rabat de la nimic”, le-a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani celor prezenti la eveniment.

Tinerii din cadrul Consiliului Consultativ al Tinerilor din Petrosani au tinut si ei sã le adreseze câteva cuvinte familiilor care au ajuns la performanta de a rezista 50 si 60 de ani împreunã. “Noi tinerii de astãzi avem nevoie sã ne dezvoltãm într-un climat optim pentru a putea deveni adultii responsabili de mâine. Avem nevoie de acest lucru acasã, la scoalã, pe stradã, în activitãtile extrascolare si cel mai special în comunitate. Nevoia de a fi prezenti în toate aceste locuri ca într-o familie este un lucru firesc. Orice copil care are nevoie de o familie armonioasã, bine structuratã, unde respectul reciproc, încrederea si iubirea sunt prezente, unde dominã atmosfera de pace si întelegere, este un copil care poate creste fericit. Un astfel de copil este un viitor tânãr care poate avea succes în tot ceea ce face si care poate contribui la tot binele celor de lângã el, membrii sãi de familie, colegii si cunoscutii sãi”, le-au Andreea Szima si Bogdan Bojan celor prezenti la eveniment.

Viata nu a fost mereu usoarã, în toate cuplurile au mai existat greutãti, dar împreunã au trecut peste toate obstacolele.

“Am avut si certuri, dar am stiut sã trecem peste toate. Niciodatã nu ne-am pus seara în pat certati. Respectul si iubirea sunt ingredientele principale pentru o viatã lungã împreunã”, ne spune doamna Maria.

Si preotul Iulian Selaje a avut sã le transmitã câteva gânduri celor care au aniversat nunta de aur si cea de platinã. “Dumneavoastrã, cei care ati ajuns la 50 de ani de cãsnicie, sunteti la senectute, eu sunt la majorat si din toatã teologia bisericii crestine rezultã cã relatia de familie, scopul cãsãtoriei este desãvârsirea în iubire a celor doi, a bãrbatului si a femeii. Dumnezeu asa ne-a fãcut pe noi, bãrbat si femeie”, a subliniat preotul Iulian Selaje.

25 de cupluri care au aniversat 50 de ani de cãsnicie si un cuplu care a împlinit 60 de ani de cãsãtorie au fost premiate de Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, cu sprijinul Consiliului Local.

Monika BACIU