D oi ani de pandemie au schimbat total modul în care ne adresăm medicilor. Mulți au refuzat să mai meargă, alții au devenit și mai bolnavi, iar alții, din oameni care priveau fenomenul medical din afară, au devenit pacienți. Despre toate acestea am vorbit de Ziua Mondială a Bolnavului. Marcată, în fiecare an, la 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului este dedicată celor aflați în suferință, dar și lucrătorilor sanitari și voluntarilor. Astfel, în această zi, oamenii din întreaga lume se roagă pentru cei care suferă de anumite afecțiuni, tocmai pentru că Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, iar în 2022 vorbim despre bolnav, după doi ani de pandemie.
„Pentru persoanele bolnave, este foarte important să spunem că nu le-am uitat, că sunt în grija nastră. Iar pentru personalul medical e la fel de important, ca să le mulțumim pentru eforturile făcute în această perioadă, mai ales că a fost pandemia”, a spus Alexandru Kelemen, voluntar al unei fundații care se ocupă de îngrijirea bolnavilor la domiciliu. Primul an în care s-a sărbătorit ziua bolnavului a fost 1993, dar acum, în 2022, vorbim de o schimbare totală a opticii, generată de pandemie. „Poate că înainte priveam boala un pic din afară, fiind în siguranță. Acum, foarte mulți ne-am îmbolnăvit în timpul pandemiei. Am pierdut persoane dragi, din păcate, dar trebuie să fim recunoscători că avem totuși un sistem medical și avem un număr la care să putem suna, ca să cerem ajutor”, a mai spus Alex. Alexandru Kelemen gestionează o structură care se ocupă de bolnavii fără ajutor. La Kandila poate apela oricine, dacă are nevoie și tocmai de aceea, cei în nevoie sunt îndrumați să îi caute.
„Rolul nostru este să contribuim la dezvoltarea comunității, prin cei care sunt mai năpăstuiți. Noi organizăm aceste servicii de îngrijire la domiciliu și dorim să extindem serviciile în toată Valea Jiului. Cei care doresc ne pot contacta fie telefonic, fie pe paginile de socializare ale asociației Kandila. Nu este gratuit pentru cei care au venituri cât de cât, dar cei cu venituri foarte mici, pentru că nu merge doar la cei care au bani, am mers și către autoritățile locale, că intră în responsabilitatea lor, iar cei cu pensie minimă beneficiază de servicii gratuite, dacă primăria de pe raza orașului în care stă, are un contract cu noi”, a explicat Alexandru Kelemen. Scopul acestei zile dedicate bolnavului este de a sensibiliza oamenii, precum și instituțiile sanitare și chiar societatea civilă cu privire la necesitatea de a asigura asistență celor bolnavi și de a-i ajuta, prin spijin și atenție, să se vindece.
Diana Mitrache