25 octombrie este Ziua Armatei Române, iar în 2024, mai putem vorbi, în Valea Jiului, doar de militari în rezervă. O parte dintre ei, plus câțiva consilieri locali și primarul s-au adunat la Petroșani, unde au depus o coroană de flori. A fost un ceremonial militar restrâns, organizat de cei care, în urmă cu ani de zile, îmbrăcau zi de zi uniforma militară.

În amintirea zilelor în care Vânătorii de munte erau aici, în Valea Jiului, militarii în rezervă au venit și acum, la troița din fața Casei de Cultură.
O cruce de lemn a fost închinată memoriei eroilor neamului, iar aici a avut loc un scurt ceremonial.
Militarii în rezervă au aprins o lumânare, au ascultat Imnul Național, au dat onorul și au depus o coroană de flori. „În Valea Jiului, în 1968 a fost înființat un centru militar care asigura recrutarea, încorporarea tinerilor din zona noastră. Până în anul 1990, în fiecare localitate era câte o structură militară care colabora cu minerii, ca să scoată cărbunii din mină. Din 1990, la Petroșani a luat ființă a unitate de vânători de munte. Odată cu aderarea la NATO, trupele de elită, beretele verzi ale armatei române, au fost desființate, iar numărul lor a fost redus”, a spus în alocuțiunea sa, Vasile Pop, reprezentant al Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere.
Militarii, care au îmbrăcat cândva uniforma, au venit la Petroșani și au vorbit despre războaiele din apropiere și despre importanța acestei zile. Dar nu au uitat să amintească faptul că, exact în această zi, la București, a avut loc un miting de protest al militarilor români. „Cei care am fost comandanți odinioară, ori am fost în slujba țării, am fost umiliți, încet, încet. Am fost uitați, batjocoriți. De aceea, la această oră, foarte mulți dintre colegii noștri sunt, în fața celor ce ne conduc, să le spunem că suntem și noi și să nu ne mai umilească și să ne dea drepturile ce ni se cuvin”, a adăugat și maiorul în rezervă Ioan Ureche.
„Armata României a devenit membru al alianței NATO, o alianță militară și, împreună cu partenerii noștri din NATO, armata este trimisă să asigure pacea în diverse locuri ale globului. Paradigma este aceasta că, arma română nu doar că apără teritoriul național și a devenit un pilon de stabilitate și pentru alte zone din lume”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Colonelul în rezervă Ioan Levițchi le-a mulțumit celor care nu au lăsat să treacă această zi ca oricare alta și, împreună cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi a depus, la Petroșani o coroană de flori, lângă troița din centrul orașului.

Diana Mitrache