Zeci de oameni au donat sânge la Vulcan

A proape 40 de oameni s-au înscris și au venit să doneze sânge în caravana mobilă ce a avut loc la Vulcan, la cinematograf. Au fost și donatori vechi, dar și oameni care au venit să doneze pentru prima dată sânge, pentru că au auzit de această campanie.

Caravana de donare de sânge a ajuns la Vulcan, în Valea Jiului și, pentru prima dată, la cinematograful din localitate s-au adunat doritorii. Printre ei, oameni care au zeci de donări, dar și oameni veniți pentru prima dată, în special tineri. „Prima dată eu am donat sânge când eram în armată, după care am făcut școala de asistenți medical și o stagiatură și atunci am văzut câtă nevoie este de sânge. Lucrez în subteran și am avut, de-a lungul timpului, colegi care au avut nevoie de sânge, soțiile lor, ei, copiii, pentru că nevoia de sânge e mare și centrele se plâng. Nu poți spune în urgență că nu e sânge la un bolnav. Carnetul se face cam după 3 ani, iar eu am din 2013, dar am donat și plasmă pentru COVID”, a spus unul dintre cei care a venit la Vulcan să doneze sânge.
„Sunt prima dată la donare. Am avut un pic emoții și am venit că s-a făcut această campanie. Lucrez la primărie și am zis că vin și eu. Și o să mai vin și altă dată”, a spus un alt tânăr care a răspuns prezent în această campanie.
„Cred că toți oamenii sănătoși ar trebui să facă asta. E un gest de normalitate. Ne gândim la semenii noștri. Nu e nimic complicat și spun că pentru organismul mei este foarte bine. Am donat de 20 de ori până acum și, de fiecare dată m-am simțit mult mai bine”, a completat un alt donator.
„Sunt a doua oară la donat și îmi dă așa un sentiment că fac ceva bine pentru cei din jur, pentru oamenii care au nevoie”, a conchis o tânără.
Întreg personalul Centrului de Transfuzii de la Petroșani a fost la Vulcan și medicul coordonator al caravanei a fost încântat de reacția populației din acest oraș.
„Toată lumea știe că în România este nevoie acum de sânge. Cred că au venit peste 40 de donatori. Inițial, lista avea vreo 24 de nume, dar au venit mai mulți și este un succes foarte mare această campanie. Nevoia de sânge, în toată lumea, este foarte mare și e un lucru îmbucurător că uitați câți oameni din Vulcan au reacționat pozitiv”, a precizat Dr Claudiu Valas, medic coordonator al campaniei din Vulcan.
Astfel de campanii se fac în mai multe localități ale județului nostru, iar sute de oameni au răspuns deja prezent. Caravana mobilă a ajuns la Hațeg, Șoimuș, Brad, Orăștie, Sântămăria Orlea, Densuși, dar urmează și la Simeria, Vulcan, în Valea Jiului, Peștișu Mic, Romos, Luncoiu, Sălașu de Sus, ori Teliucu Inferior.
Numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ în toată ţara, de când a început pandemia. Centrele de transfuzie reuşesc să îi mobilizeze pe oameni doar prin intermediul campaniilor de conştientizare. Chiar şi aşa, se găsesc greu persoane care doneaze sânge ori plasmă convalescentă, pentru cei bolnavi de COVID, iar caravanele par acum soluția de moment.
Diana Mitrache