Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a marcat la sfârșitul săptămânii trecute Ziua Mondială a Inimii, ocazie cu care s-a adus în atenția publică bolile care afectează inima, trăgându-se un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.
În județul Hunedoara, potrivit datelor statistice, nu mai puțin de 32.635 hunedoreni sufereau de boli cardio-vasculare, în anul 2022, alți 62.918 hunedoreni aveau HTA(hipertensiune arterială), 36.737 hunedoreni sunt bolnavi de diabet zaharat tip II, 4312, suferă de obezitate în timp ce 170 de hunedoreni au suferit de infarct miocardic acut.
Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial și se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.
În țara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară.
“Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate și morbiditate, bolile cardiovasculare pot să fie prevenite în cea mai mare parte. Se estimează că în țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii. O parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceștia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge). De asemenea, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă la rândul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare și diabetul zaharat – o afecțiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare și reprezintă la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli”, spune Delia Bâdă, director executiv al DSP Hunedoara.
Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:
1.Exerciții fizice efectuate regulat.
2.Menținerea unui alimentații echilibrate;
3.Oprirea fumatului;
4.Stoparea consumului de alcool;
5.Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.
Institutul Național de Sănătate Publică implementează împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România unul dintre cele mai importante proiecte care vizează depistarea și controlul factorilor de risc cardiovascular – „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”. În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o metodologie de screening al factorilor de risc cardiovascular, au fost pregătiți medici pentru a realiza screeningul, s-au efectuat consultații, analize de laborator și s-au oferit recomandări personalizate pacienților care au parcurs programul de screening. Până la 25 septembrie 2023, un număr de 142773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului https://proiect-cardio.insp.gov.ro/
“Stilul de viață modern, stresul, alimentația, lipsa de mișcare, poluarea sunt toți factori de risc care amenință sănătatea inimii. Cu ceva mai multă grijă pentru noi, controale medicale regulate și o întoarcere la ce este natural și ne face bine, putem să reducem incidența problemelor de inimă”, mai afirmă Delia Bâdă, director executiv al DSP Hunedoara.