Zeci de oameni au solicitat în ultimele zile ambulanta pentru cã s-au simtit rãu, dupã ce au consumat ciuperci culese din pãdure. Numai sâmbãta trecutã, cel putin 15 oameni au cerut ajutorul medicilor din acest motiv, dar sunt zile când numãrul celor care ajung la urgentã este si mai mare. Totul din vina ciupercilor consumate.
Medicii de la Urgentã spun cã situatia a devenit alarmantã si sunt cazuri în care, mai ales copiii, ajung în comã. „Sâmbãtã au ajuns la noi 15 pacienti. Unul vomitã, unul avea halucinatii si febrã, altul tremura. Abia dacã am fãcut fatã si vorbim si despre copii care ajung la noi intoxicati”, spune dr. Ioan Ienea, medic UPU la Spitalul de Urgentã din Petrosani. “Ne confruntãm cu situatia în care avem foarte multi pacienti, în special cei care spun cã au mai consumat si anii trecuti ciuperci din aceleasi locuri. Cel mai probabil, înmultirea acestor cazuri se datoreazã si ploilor din ultima vreme, care pot influenta calitatea acestor ciuperci”, a declarat dr. Liliana Dumitru, medic UPU- SMURD Petrosani.
Medicii spun cã situatia e gravã si îi sfãtuiesc pe oameni sã evite consumul de ciuperci, pentru cã nu mai sunt comestibile toate tipurile cunoscute pânã acum. „Sporii au suferit mutatii, nu stim exact ce se petrece, dar toti declarã cã sunt cunoscãtori, în timp ce ei ajung la noi cu stãri grave. Îi sfãtuiesc sã nu mai consume deloc ciuperci”, a adãugat si dr. Liliana Dumitru, tot medic la urgentã.
În Valea Jiului a devenit un obicei cã zilnic pietele sã fie invadate de cei care culeg ciuperci din munti, însã, ploile torentiale din ultima vreme fac posibilã contaminarea ciupercilor asa încât cei care le consumã se supun unui mare risc. Un risc pe care culegãtorii nu-l recunosc, dar pe care medicii ne sfãtuiesc sã îl luãm în calcul. „Eu cunosc ciupercile. Am 60 de ani si merg pe munti dupã ele de la 20. Nu existã niciun risc!”, asa ne dau asigurãri cei care ajung cu ciupercile de pãdure în piete. “Le-am cules de pe pãmântul meu, cã am vreo 20 si ceva de hectare de pãdure. Garantez pentru ele cã sunt foarte bune”, a spus o femeie care a venit cu ciuperci la vânzare în Piata Dacia. “Astea sunt sãnãtate curate, foarte bune, iar clienti avem, nu ne plângem”, a spus si un bãrbat care la fel, vinde ciuperci în piatã. Însã, nu soiul ciupercii culeasã din pãdure este neapãrat problema. Chiar dacã este unul comestibil, acesta poate suferi mutatii. Simptomele unei intoxicatii cu ciuperci sunt de la cele de naturã fizicã pânã la unele naturã psihicã. “Simptomele diferã de la un caz la altul. Unele persoane pot avea greturi , vãrsãturi si ameteli, iar altii pot avea simpome psiho-motorii si agitatie, la fel ca pacientii cu afectiuni psihice. Cel mai probabil, cei care se prezintã în aceastã stare, trebuie internati pe sectia de Interne sau chiar pe ATI ”, a mai spus dr. Liliana Dumitru.
Nu este zi din sãptãmânã, ca la urgentã sã nu ajungã mãcar 5 oameni cu simptome legate de consumul de ciuperci otrãvite, iar cei ce le cumpãrã din piete, ori le culeg de pe dealuri, sunt sfãtuiti sã evite consumul, ori sã le prepare mai atent.
Luiza Andronache
Diana Mitrache