Zãpezile Bucuriei revin în Pasul Vâlcan. Autoritãtile locale organizeazã o nouã editie a competitiei sportive care are rolul de a promova micuta statiune montanã. Actiunile din cadrul celei de-a VI-a editii vor avea loc la finalul acestei sãptãmâni.
”Iatã cã si acest eveniment – Zãpezile Bucuriei – si-a câstigat deja un loc binemeritat în activitãtile noastre care au ca scop promovarea statiunii Pasul Vâlcan si atragerea aici a turistilor. Îi asteptãm si anul acesta pe cetãtenii din municipiul Vulcan, pe locuitorii Vãii Jiului dar si pe turistii veniti din alte regiuni ale tãrii, sã participe la aceste competitii, atât pentru a se bucura de distractie, dar si pentru a-si adjudeca premiile pe care le oferã Primãria si Consiliul local Vulcan”, a declarat viceprimarul Vulcanului, Cristian Merisanu.
Astfel, în cadrul acestui eveniment, pe data de 9 si 10 februarie 2019, în Pasul Vâlcan vor avea loc competitii de schi alpin, snowboard si sanie, la care pot participa iubitori ai acestor sporturi de iarnã, de toate vârstele. În plus, organizatorii promit, pentru cele douã zile care vor marca ”Zãpezile Bucuriei” la Pasul Vâlcan, muzicã si distractie la maxim pentru toti iubitorii muntelui care vor urca în acest week-end în statiunea de la poalele Vâlcanului. De câtiva ani, autoritãtile locale organizeazã festivalul sporturilor de iarnã. Pasul Vâlcan este cea mai nouã statiune montanã din Valea Jiului. Statiunea montanã este una de interes local, iar aici constructiile încã nu si-au pus amprenta asupra antropicului zonei. O amprentã care nu o va sterge nimeni este cea istoricã. Bãtãliile care s-au dus în Pasul Vâlcan pentru eliberarea României de sub dominatia austro-ungarã vor rãmâne mereu în analele istoriei. Statiunea nu oferã, încã, conditiile din celelalte statiuni montane ale Vãii Jiului, însã si aici turistii se pot delecta cu peisajele superbe. La limita hotarelor dintre judetele Hunedoara si Gorj, perspectiva este alta. Una turisticã, dar si una istoricã pe care autoritãtile vor sã le punã în valoare.
Prin vãile serpuite si strãjuite de falnice conifere, la peste 1600 de metri se deschide un platou. Un platou al turismului istoric. Organizatorii vor oferi pentru participantii aflati pe primele trei locuri în clasamentul final al etapei si diplome atât pentru primii trei clasati la toate categoriile cât si pentru ceilalti sportivi. Pe tot parcursul concursului nu este permisã prezenta sustinãtorilor, spectatorilor sau a altor schiori neînscrisi în concurs în zona de start si zona de cronometrare. Ordinea de disciplinã în vederea asigurãrii unei bune conditii de concurs va fi asiguratã de organizator si de Jandarmeria Montanã Vulcan care vor purta ecusoane.
Monika BACIU