Faptul că Universitatea din Petroșani face parte dintr-un consorțiu european le-a permis doctoranzilor să vină la noi. Și un exemplu este și Yannick Harrel din Franța, care a scris acum o carte cu un puternic impact în literatura de specialitate și pregătește deja volumul II. Coordonator, la Petroșani, i-a fost chiar rectorul Mihai Sorin Radu.
Unul dintre doctorii care au luat diploma la Petroșani este și Yannick Harrel, din Franța, iar despre realizările lui se știe deja în domeniul metalelor rare. „Este unul dintre doctoranzii universității noastre, care a susținut teza de doctorat anul trecut, în iulie, iar eu i-am fost coordonator la teză. Aici a obținut titlul de doctor. Este cadru didactic universitar în Franța. Iată deci că nu numai diplomele de masterat, dar și cele de doctorat sunt recunoscute în Europa și lume și ne bucurăm că un doctor al universității noastre a ajuns să fie cadru didactic la o prestigioasă universitate, Universitatea de Loren, cea la care domnia sa este profesor, fiind una dintre acestea”, a spus profesor univ dr ing Sorin Mihai Radu, rectorul Universității Petroșani.
Profesorul doctor Yannik Harrel a studiat doctoratul cu o teză novatoare, care suscitat interesul european și nu numai. „Apreciez ca foarte bună colaborarea cu Universitatea din Petroșani și îi mulțumesc conducătorului științific, domnului rector. Teza de doctorat a făcut obiectul unei cărți, publicate în Franța, în engleză și în franceză și care se intitulează „Electromobilitatea din mină, până la baterii”. Tratează dubla tranziție, care este subsumată electrificării transporturilor, în special legat de autovehiculul electric. O tranziție digitală, numerică, cibernetică, informatică și ea consumatoare de minerale rare și componenta ecologică, cea care înseamnă înlocuirea carburanților fosili, cu energie electrică stocată în baterii, pe bază de litiu”, a spus dr ing Yannik Harrel, profesor universitar în Franța.
Cartea scrisă de proaspătul doctor de la Petroșani a ajuns deja și la Universitatea din Petroșani și Yannik Harrel spune că va edita și volumul II, unul cerut acum pe piața de specialitate. A ales Universitatea din Petroșani, pentru că la noi încă se fac studii în domeniul mineritului. „În Franța s-a ajuns la peste 90% din capacitatea de producție a energiei să fie nucleară. Dar lichidarea cărbunelui s-a făcut treptat. Și, cu toate acestea, cheia problemei, în viitor, în contextul actual, de revigorare a utilizării cărbunelui, impune existența unui capital uman în domeniul minier. Iar în Franța nu avem. Aici, în Valea Jiului, am găsit acest lucru și aici se califică specialiști”, a adăugat dr ing Yannik Harrel.
Yannik Harrel este consultant european, care a lucrat pentru mai multe instituții europene și crede că revenirea la cărbuni și industria extractivă este încă esențială vieții. Criza metalelor rare a fost una la care s-a așteptat, iar doctoratul de la Petroșani l-a ajutat să cunoască în amănunt ce presupune industria extractivă.
Diana Mitrache