Dacă vorbim despre viitorul energeticii în Valea Jiului, nu greşim. Dacă vorbim că ar trebui să obţinem solidaritatea comunităţilor, nu greşim. Dar despre viitorul exploatărilor de huilă nu mai putem vorbi, decât în regresie.
Este ceea ce a spus, la Petroşani, europarlamentarul Iuliu Winkler, atunci când a fost întrebat pe ce să ne mai bazăm în această zonă, ca să redevenim competitivi.
Nu prea se mai vorbeşte nicăieri în Europa despre exploatarea huilei. Ar fi posibil acest lucru, dar doar dacă s-ar înveşti în echipamente, lucru aproape imposibil, acum, când şi alte ţări par să îşi revizuiască politica energetică. Aşa că, acum, europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler ne spune care sunt veştile pentru Valea Jiului, de la Bruxelles.
„Eu cred că trebuie să fim foarte precauţi când spunem da sau nu, pentru minerit. Vorbim şi trebuie să vorbim despre tranziţie. Şi, fie discutăm despre minerit cu tehnologii complet noi, pentru că e nevoie de retehnologizare. Cel mai mare suporter al mineritului din UE, care este Polonia, în ultimele două luni, a început să vorbească puţin altfel despre viitorul mineritului. Şi, daaă ei, înainte, spuneau că, la mijlocul secolului, în 2050, cu siguranţă că vor avea minerit, la acelaşi nivel ca şi azi, acum au început să vorbească despre faptul că, până în 2050, trebuie să facă tranziţia pe gaz. Deci, iată că peste tot se întâmplă acest lucru. Este o realitate nu politică, ci una tehnică, iar noi, aici în Valea Jiului trebuie să fim bine pregătiţi pentru a înţelege acest lucru şi pentru a discuta deschis cu oamenii”, a spus Iuliu Winkler, europarlamemntar PPE.
Dar ne-ar putea salva solidaritatea şi o gândire unică, pentru toate oraşele.
„În 30 de ani nu am reuşit această solidaritate. Nu vorbesc neapărat despre nivelul politic, ci despre cel tehnologic şi organizaţional. Ce viitor poate să aibă energetica în Valea Jiului? Şi aş propune să nu mai vorbim de viitorul mineritului, ci despre cel al energeticii”, mai afirmă europarlamentarul hunedorean. Winkler a spus că toată lumea trebuie acum să vadă lucrurile exact aşa cum sunt ele peste tot în Europa şi să înţelegem chiar că şi investiţia în desulfurarea de la Termocentrala Paroşeni nu îşi va mai avea rostul.
„În ultimii mai mult de 10 ani, la Bruxelles, am urmărit cu interes şi atenţie ce se întâmplă în Valea Jiului şi, atunci când am putut, am intervenit. Spre exemplu, atunci când s-a discutat despre prelungirea subvenţionării exploatării de huilă în Valea Jiului. Şi au fost discuţii foarte grele. Am fost conştienţi, însă, că este o chestiune tranzitorie, ce va trebui, într-o bună zi, schimbată”, a mai adăugat Iuliu Winkler.
Winkler ne-a mai transmis că, de la Bruxelles, lucrurile ar putea fi îmbunătăţite, odată cu finanţările ce vor veni pentru Green Deal, însă, nimeni nu va face minuni, dacă nu există solidaritate. În plus, a spus că accentul ar trebui pus pe mediul academic şi ştiinţific, pe Universitatea din Petroşani şi pe institutul INSEMEX, iar toate oraşele Văii să devină solidare, atunci când facă proiecte.
Diana Mitrache