Pentru prima dată în ultimii ani, administrația de la Vulcan a adunat oamenii de afaceri, dar și specialiști în domeniul atragerii și calificării forței de muncă, la în întâlnire comună, Au vrut să știe ce poate face primăria, dar și ce vrea mediul de afaceri, pentru a creiona un prim plan de bătaie.
Un Grup de Acțiune Locală, denumit generic GAL a gândit o strategie ce poate salva zona Văii Jiului, iar acum a fost rândul oamenilor de afaceri să fie invitați.
Asta, pentru că doar cunoscând nevoile fiecărei părți implicate, poate fi elaborată strategia corectă.
„Vom face foarte multe cursuri pentru pregătirea celor care locuiesc în cele 4 zone marginale ale Vulcanului și am considerat că este foarte important ca, atunci când gândim ce cursuri să fie făcute, mediul de afaceri să ne fie alături, ca să ne sugereze nevoie de personal. Ei spun că se confruntă cu o lipsă de personal, în timp ce oamenii nu au locuri de muncă”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan. Și dintre oamenii de afaceri care au ajuns la Vulcan, cei mai mulți nu au negat că au nevoie de personal, ci au subliniat că personalul pe care îl caută trebuie să fie pregătit pentru vremurile pe care le trăim. „Atragerea de forță de muncă este destul de complicată. În primul rând, pentru că ea trebuie calificată. Poate că forță de muncă se mai găsește în această zonă, dar calitatea forței de muncă, din punct de vedere al calificării, nu uman, că oamenii sunt deosebiți și buni, dar calificarea în noua eră digitalizată, pe utilaje care au foarte multă tehnologie, este destul de greu de găsit și greu și de format, dar nimic nu este imposibil”, a precizat Sorin Apostu, om de afaceri.
„Sperăm ca oamenii să fie specializați pe meseriile pe care noi le vrem aici, în valea Jiului. Bineînțeles c este nevoie de forță de muncă, dar este nevoie și să alegem niște direcții noi în Valea Jiului. Una dintre alternative este turismul și avem nevoie de forță de muncă, mai ales în perioada de iarnă, dar trebuie și sa ne gândim dacă vrem să extindem domeniul schiabil, că atunci ne trebuie mecanici, troliști și alte meserii, dar putem să ne gândim și la industria ușoară, ori meșteșuguri”, a adăugat Emil Părău, un alt om de afaceri din Valea Jiului.
Partenerii în proiect vin acum cu ideea de a califica forța de muncă, așa cum au spus și oamenii de afaceri.
„Este vorba despre oameni, despre angajați și viitori angajați, forță de muncă din municipiu și de cineva care să îi absoarbă. Îi putem ajuta în pregătirea forței de muncă, atât cea pe care doresc să o acceseze, dar și cea existentă în firmă, prin cursuri gratuite, programe complexe de consiliere și
integrare profesională. Vom lucra toți să pregătim această forță de muncă”, a precizat Simona Cojocărescu, consultant fonduri europene, lider de proiect.
Proiectul este finanțat din fonduri europene. Valoarea exactă a acestuia este de 220.528,03 de lei, din care administrația locală dă aproximativ 1.801,91 de lei, partenerii având și ei o parte din co-finațare de 4.321,72 de lei. Banii sunt pentru întocmirea strategiei de dezvoltare locală, dar se cere pentru cele 5 zone marginalizate o strategie concretă și cei de la Ministerul Dezvoltării au cerut inclusiv o consultare a populației din aceste zone. În plus, cei ce locuiesc acolo sunt cooptați ca parteneri, voluntari.
„GAL Vulcan și-a început activitatea la finalul anului 2018, ea fiind o asociație nonguvernamentală, unde sectorul public, cel privat și cetățenii trebuie să își dea mâna și să stabilească ce trebuie făcut pentru dezvoltarea municipiului Vulcan”, a spus și Rodica Peter, manager GAL Vulcan.
Cu un punctaj aproape de maxim, proiectul Grupului de Acțiune locală al municipiului Vulcan s-a clasat pe locul II în topul național, iar până acum au fost cooptați oamenii din zonele mărginașe vizate, ori au fost asfaltate mai multe străzi, anvelopate blocuri și îmbunătățit confortul oamenilor.
Acum a venit rândul oamenilor de afaceri să spună cum pot fi de folos, ce le lipsește și cum pot să își dea mâna cu toții, pentru a face zona să redevină viabilă.
Diana Mitrache