La Vulcan, ceremoniile dedicate Zilei Eroilor au început în cimitirul în care îsi dorm somnul de veci eroii. Pe aleea dintre mormintele a cãror cruci au fost recent înlocuite, au pãsit toti cei care au depus aici coroane de flori.
Fiecare dintre aceste locuri de veci avea aprinsã câte o lumânare, care, în ciuda ploii care a turnat din cer, a ars pânã la final, iar la ceremonie au fost aduse mai multe steaguri de la diverse arme si din diverse locuri ale tãrii, de la batalioane militare care au luptat în rãzboi.
„Suntem în Cimitirul Eroilor din Coroiesti, unde s-au fãcut modernizãrile necesare, chiar pentru anul centenar al Unirii. Noi avem deviza „De la Rãzboi, la Unire”. În 1916, România a intrat în Primul Rãzboi Mondial, iar în Pasul Vâlcan s-a rupt prima datã linia de front, dupã care în 1918, a fost Unirea de la Alba Iulia. Legãtura dintre cele douã evenimente mari a fãcut numai si numai rãzboiul, care a lãsat în urma sa victime. Pentru noi cei din Vulcan este un eveniment important si de suflet si, cu toatã suflarea orasului, suntem azi, aici, în Cimitirul Eroilor, apoi vom fi la Paroseni si în acel loc fiind un cimitir al eroilor si apoi ceremonia are loc în Pasul Vâlcan la monumentul istoric dedicat luptelor din 1916 ”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Toate aceste evenimente marcheazã începutul festivitãtilor pe care edilii din Vulcan le organizeazã cu prilejul celor 100 de ani de la Marea Unire, frontul din muntii Vâlcan fiind extrem de important în luptele care s-au dat în tara noastrã.
Diana Mitrache