Datoriile îi lasã pe cetãtenii din Vulcan fãrã agent termic. Autoritãtile locale de la Vulcan nu vor asigura furnizarea agentului termic populatiei. Putinii abonatii casnici ai sistemului de termoficare de la Vulcan au datorii de ordinul milioanelor de lei. Din acest motiv, acestia nu vor beneficia de cãldurã în sistem centralizat.
“Am discutat la Prefecturã despre programul de iarnã. Noi, Primãria vom face reviziile la punctele termice, iar Complexul Energetic Hunedoara face reviziile la magistrala de transport a agentului termic. Dupã aceea vom începe probele tehnologice de sistem. Vom furniza agent termic numai institutiilor publice. Abonatii nu vor avea cãldurã din cauza restantelor”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Datorii de milioane
Douã societãti de termoficare din Vulcan au intrat în faliment din cauza cetãtenilor. Abonatii serviciului de termoficare au contribuit, masiv, la declararea falimentului. CEH are de recuperate sume importante de la populatie pentru agentul termic livrat. Societãtile de termoficare au intrat rând pe rând în faliment, iar CEH a rãmas cu paguba. O statisticã de anul trecut a Complexului Energetic Hunedoara aratã cã populatia din Vulcan avea datorii de 11 milioane de lei la termoficare.
“Pe raza municipiului Vulcan, distributia energiei termice cãtre locuinte, agenti economici si institutii s-a realizat pânã în 2009 de SC Edil Therma SA Vulcan, societatea care a intrat în insolventã în anul 2009, valoarea litigiului fiind de 27.845.712 lei- sumã înscrisã la masa credalã. Începând din anul 2009 pânã în anul 2014, luna aprilie, distributia în municipiul Vulcan a energiei termice cãtre locuinte, agenti economici si institutii a fost asiguratã de SC Pregoterm SA Vulcan.
Prin sentinta 8/CC/2014 instanta Tribunalului Hunedoara a aprobat divizarea SC Pregoterm SA Vulcan în douã societãti comerciale distincte, respectiv SC Pregoterm SA Vulcan si SC Termoficare Vulcan SA. În urma divizãrii, prin procesul verbal de predare-primire (…) SC Termoficare Vulcan SA a preluat datorii comerciale datorate SCEH-Sucursale Electrocentrale Paroseni în sumã de 9.545.255,67 lei, reprezentând contravaloarea energie termice livrate si majorãri (penalitãti) calculate pentru neachitarea în termen de 30 de zile a contravalorii energiei termice livrate”, aratã documentul din anul 2016 de la CEH.
Numai cã în anul 2014 si SC Termoficare Vulcan SA a intrat în insolventã, iar mai apoi în faliment, societatea fiind administratã de lichidatorul judiciar Quantum SPRL Deva. La întâlnirea de la Prefectura Hunedoara a participat si directorul general al CEH, Viorel Stancu.
ANRE dã lovitura abonatilor la termoficare
Iarna aceasta va fi ultima în care municipalitãtile vor putea subventiona agentul termic pentru încãlzirea populatiei. Reprezentantii Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei au anuntat cã subventia va fi retrasã din luna aprilie a anului viitor si cã se vor acorda ajutoare financiare de încãlzire doar familiilor care se înscriu în categoria de consumator vulnerabil. Sefa Serviciului de Eficientã Energeticã din cadrul ANRE, Mirela Plesca, a precizat cã, în prezent, este în dezbatere legislatia secundarã privind notiunea de „consumator vulnerabil”.
Primãria Petrosani subventioneazã cãldura pentru abonatii casnici. În urmã cu câteva sãptãmâni, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi a precizat cã, pentru întregul sezon, valoarea subventiei alocate se ridicã la circa 500.000 de lei. La Petrosani mai sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare circa 2000 de abonati. Mãsura de a elimina subventiile la încãlzire ar putea reduce drastic numãrul abonatilor.
Monika BACIU