Când multi dintre ciupercari se gândeau cu groazã la ce o sã punã pe masã la iarnã, vremea ploioasã din ultima perioadã le-a adus salvarea. Hribii s-au fãcut peste mãsurã iar în weekend, spre exemplu, în pãdurile Vãii întâlneai mai multi oameni decât pe strãzile oraselor.
O varã întreagã au cutreierat muntii si pãdurile din zona Vãii Jiului pentru a-si asigura traiul pe perioada de iarnã, iar seceta le-a luat orice sperantã de a pune ceva deoparte. Nici fructele de pãdure nu le-a adus mai multi bani si când totul pãrea compromis a dat norocul peste ei. Vremea ploioasã de la începutul lunii a fãcut cã recolta de ciuperci sã fie mai mare ca oricând, iar oamenii vor putea recupera ceea ce au pierdut din cauza caniculei.
Duminicã, în pãdurile din Cheile Jietului si pânã la Obârsia Lotrului, spre exemplu, erau sute de culegãtori de ciuperci si zeci de intermediari care asteptau în buza pãdurii pentru a le cumpãra recolta. În ciuda exodului de disponibilizati, recolta se anuntã extrem de bogatã cel putin pânã la mijlocul lunii octombrie.
”Eu sunt din Petrila si am mai fost cu o cunostintã la cules de ciuperci. Pe cinci kilometri am gãsit ciuperci de 140 de lei, în doar câteva ore. Cei care cu asta se ocupã aveau si câte 80 de kilograme strânse. Pãdurea e plinã si de ciupercãri si de ciuperci, sunt mai multi decât pe strãzile din oras ”, a spus Mihai, unul dintre ciupercãri. Oamenii trudesc cât e ziua de lungã pe munti iar unii s-au mutat la baza muntilor. Cei care colecteazã fructe de pãdure si ciuperci spun cã o familie formatã din patru persoane poate obtine fãrã probleme un salariu mediu lunar, iar într-un sezon (iunie-septembrie) venitul realizat poate asigura traiul pe perioada de iarnã.
Maximilian Gânju