Chiar dacă în ultima au existat mai multe coduri atât de caniculă cât și de precipitații abundente, populația nu a avut de suferit din aceste cauze.
Echipele societății de apă și canalizare din Valea Jiului au fost prezente permanent în teren pentru a putea preveni eventuale probleme. Cele mai mari bătăi de cap au fost din pricina turbidității foarte mari care a existat în principal la stația de la Jieț unde valorile au fost depășite și de 900 de ori.
”În momentul de față, când în aceeași zi avem atât coduri de caniculă, cât și coduri de vijelii și inundații, cantitatea de apă care vine dintr-o dată are un volum foarte mare care nu este absorbit de sol și care ajunge foarte repede în pâraie. Aceste ploi nu asigură cantitatea de apă în amonte de captare ci chiar ne creează probleme în sensul că suntem în situația în care trebuie să ținem funcțională alimentarea cu apă potabilă în condițiile în care stațiile de la Taia și Zănoaga sunt limitate în ceea ce privește tratarea apei pentru că se află într-un proces de modernizare completă. Oprirea celor două stații care la fiecare furtună sunt oprite în medie cinci sau șase ore, este suplinită de celelalte stații Valea de Pești și Jieț. În aceste condiții omul nu rămâne fără apă dar există zone pe care noi le cunoaștem din Petrila sau Petroșani unde la etajele superioare există o scădere mică de presiune în furnizare. Restricții au fost doar datorită avarilor apărute la rețeaua de apă și datorită lucrărilor care au fost programate. Am avut stația Taia oprită aproape opt ore, pe stația de la Jieț dacă în mod normal aveam o turbiditate de 10 grade NTU, am avut și o turbiditate de 9000 grade NTU. Turbiditatea a fost de 900 de ori mai mare iar la un moment dat pe pârâu curgea mâl. Acest lucru a dus la modificarea mai multor parametri dar stația de la Jieț nu a fost oprită. Chiar dacă au exista debite mari de apă murdară, acestea nu au afectat alimentarea cu apă a populației”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Cu toate acestea, investițiile care au fost făcute pe parcursul anilor au dat roade. Chiar dacă a existat un disconfort creat prin întreruperi de apă către populație, efectele pe termen lung încep să fie vizibile, oricât de violente ar fi furtunile, furnizarea cu apă potabilă a populației nefiind afectată.
Monika BACIU