În 2012, când toti minerii protestau pentru o viatã mai bunã, actualul candidat la functia de presedinte al Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, era împotriva minerilor.
Ioan Calotã nu a lãsat niciun sindicalist de al lui sã li se alãture minerilor si poate cã asta a contat în ochii guvernantilor care vedeau putini oameni strânsi în curtea CEH. Nici în sindicatul lor nu este decât de la finele anului trecut si, în maxim 3 luni, vrea sã îi convingã pe ortaci cã meritã sã fie votat. Darius Câmpean, actualul lider al minerilor si principalul favorit în aceastã cursã, care a dorit chiar legitimitatea acestor noi alegeri, spune cã nu le cere minerilor decât sã vinã la vot si sã voteze cu cel care îi poate reprezenta cel mai bine.
„Contracandidatul meu era afiliat la Sindicatul Energetica, cel care milita pentru închiderea tuturor minelor si cerea functionarea celor douã termocentrale cu cãrbuni din import. Când am preluat Sindicatul Muntele, era deja stabilit ca mina Lupeni sã fie opritã în septembrie 2017 si pânã la finele anului 2019 sã fie închisã total. Acum, pot spune cã va da productie pânã în 31 decembrie 2018 si eu am cerut chiar prelungirea activitãtii peste acest termen pentru Lonea si Lupeni. Voi lupta pentru asta si asta fac si acum la Bucuresti.
Este posibil, fiindcã Regulamentul 787 se referã la accesarea ajutorului de stat pânã în 2018 pentru activitatea de productie si toate celelalte state europene, precum Polonia sau Spania vor cere si ele prelungirea activitãtii extractive dupã 2018. Mentionez chiar cã ele vor putea sã functioneze INTEGRAL cu productie, nu pe bucãti, cum spune gresit cel care acum îsi face campanie electoralã agresivã”, a spus Darius Câmpean, actualul presedinte al Sindicatului Muntele si favoritul în cursa electoralã de la acest sindicat.
Chiar miercuri, Darius Câmpean s-a aflat la Ministerul Energiei sã cearã sustinerea activitãtii pentru minele Vulcan si Livezeni, prin finantarea investitiilor necesare aici, dar si pentru ca guvernantii sã recunoascã acum costurile de productie prin SIEG.
„Mã implic direct si oamenii trebuie sã aibã acum încredere”, a spus Câmpean. I s-a reprosat cã ar fi pensionabil si Darius Câmpean spune cã este un familist convins, care are doar 44 de ani si sustine cã nicio lege din România nu prevede cã la aceastã vârstã ar trebui sã iasã la pensie.
Mai mult, i s-ar fi reprosat cã s-a afiliat la Federatia Mine Energie, însã, Darius Câmpean a fost presedinte executiv al acestei formatiuni sindicale, iar cu Confederatia Meridian a încheiat un protocol, care, de-a lungul timpului, s-a dovedit eficient, mai ales cã Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian este singurul care a militat pentru salvarea activitãtii, atât la huilã, cât si la uraniu.
Darius Cîmpean a decis sã spunã toate acestea, pentru cã nu întelege campania agresivã a contracandidatului sãu, un sindicalist venit de la EPCVJ, sindicat pe care l-a distrus, înainte sã adere la Muntele acum 3 luni.
„El s-a afiliat la Sindicatul Energetica – cel care sustine în continuare închiderea tuturor minelor si functionarea termocentralelor pe cãrbune de import” , a mai spus Darius Câmpean.
În data de 21 februarie, minerii îsi aleg noul lider, iar pentru funcsia de presedinte, bãtãlia se dã între favoritul la sefia sindicatului Darius Câmpean si Ioan Calotã, care a ales o campanie agresivã, în defavoarea lui.
Diana Mitrache