Pareri pro si contra votului la 14 ani. Aceasta a fost tema aleasa de membrii organizatiei ARDOR din Cluj, care au ajuns la Petrosani sa dezbata ideea cu tinerii de aici. Peste 200 de liceeni au combatut acest aspect si au disputat parerile lor. Daca sunt sau nu apti sa voteze, ce argumente au cei care sustin ideea votului de la 16 ani, dar si cum ii contreaza cei care nu agreeaza asta, au fost principalele idei de dezbatere ale liceenilor. La intalnirea intitulata
”Debate” au participat aproximativ 200 de tineri din liceele de la Petrosani si 6 membrii ai grupului ARDOR din Cluj. La discutii au luat parte tineri de toate varstele, au ascultat parerea celor care au sustinut prelegeri pro si contra si au aprobat ori au dezaprobat acest lucru.
Subiectul i-a prins pe toti cei prezenti care s-au implicat in argumentarea unei opinii personale, chiar daca ea a fost legata de teme electorale – un taram mai putin „calcat” de tineri. Totul a facut parte din forumul Pro Urbis, forum ajuns la cea de a treia actiune concretizata in acest gen de discutii intre tineri.
„Aceasta dezbatere a facut parte din ceea ce noi am initiat la nivelul forumului Pro Urbis, fiind cea de a treia actiune concreta, dupa Ziua verde si Ziua Familiei. Ma bucur ca tinerii sunt activi, ca se implica si ne-au captat tuturor atentia cu discutiile lor. A fost un exemplu de dialog si asta nu poate fi decat in avantajul nostru al tuturor. Cei de la Cluj deja fac asta si exista o competitie iscata intre ei si alti liceeni, care le da posibilitatea sa isi puna in valoare gandirea”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primar Petrosani.
La dezbateri a participat si unul dintre psihologii care ajung sa-i consilieze pe acesti tineri, iar parerea sa a fost ca tinerii mai bine s-ar implica in astfel de dezbateri, decat sa frecventeze cluburile. „Este extrem de bine ca tinerii sa participe la astfel de dezbateri, Chiar ii incurajez sa faca asta si ii indrum pe parintii lor sa ii lase sa mearga la asa intalniri. Nu trebuie sa ii consideram pe acesti tineri „tocilarii grupului”, ci, dimpotriva, sa incurajam copiii sa se implice, chiar si discutii legate de politica,decat sa plece in cluburi, de unde stim cu totii ce au de invatat”, a declarat Silvana Capris, psiholog.
Pana la urma s-a votat si s-a decis ca tinerii de 16 ani pot sa mai astepte doi ani pana la vot.
Diana Mitrache