Cetãtenii din Vulcan, sceptici în privinta anvelopãrii termice. Municipalitatea de la Vulcan vrea sã extindã programul de anvelopare termicã si la blocurile de locuinte, dar se lovesc de o problemã. Cetãtenii nu vor sã participe la acest program din punct de vedere financiar.
“Avem muncã de lãmurire cu locatarii în ceea ce priveste reabilitarea termicã a blocurilor de locuinte. Unii sunt sceptici, altii spun cã si-au izolat deja blocul, dar acea reabilitare termicã fãcutã la nivel individual este un pas foarte mãrunt. Dacã nu este anvelopatã întreaga clãdire, eficienta energeticã nu îsi are rostul. Costurile sunt aproape aceleasi. Materialele cu care oamenii îsi izoleazã clãdirea individual sunt de slabã calitate. Inclusiv adezivul este foarte important”, a declarat Cristian Popa, reprezentant Serviciul de Dezvoltare si Investitii din cadrul Primãriei municipiului Vulcan. Reprezentantii primãriei estimeazã cã în scurt timp ar urma sã înceapã lucrãrile de reabilitare termicã la blocurile de locuinte.
“Prin UNDP avem câteva proiecte tip pe anumite blocuri care prevãd anumiti coeficienti în ceea ce priveste reabilitarea termicã, avem sapte sau opt asociatii de proprietari si oamenii vin sã se consulte si avem cereri. În cel mai scurt timp vom demara lucrãrile pentru proiectarea a acestor tipuri de blocuri”, a mai spus sursa citatã. Cetãtenii vor suporta doar o cotã parte din valoarea totalã a lucrãrilor. Mai exact, contributia beneficiarilor va fi de doar 25%. “50% contribuie Guvernul României, 25% este parte administratiei locale si 25% este contributia locatarului. Existã un articol în lege care prevede cã persoanele care nu au venitul minim garantat ar putea beneficia în conditiile legii, în baza unei hotãrâri de consiliu, de subventionarea unei pãrti din contributia lui. Oamenii nici cu aceastã contributie de 75% nu se aruncã în a-si reabilita termic blocul, invocând cã aceasta este treaba primãriei”, a conchis reprezentantul.
Monika BACIU