Voluntarii asociatiilor si a ONG-urilor vor fi instruiti în domeniul sãnãtãtii si securitãtii în muncã, dar vor avea întocmite si asigurãri medicale. Legea a intrat în vigoare de anul acesta si prevede o serie de reglementãri si pentru cei care activeazã ca voluntari în cadrul unor organizatii.
“Este vorba de ghidul Sãnãtate si Securitate în muncã, se lanseazã un ghid pe legea voluntariatului în România. De anul acesta fiecare organizatie va fi obligatã sã facã o fisã de sãnãtate si securitate în muncã pentru voluntari, pânã anul acesta nu era prevãzut acest lucru, dar Federatia Volum a fãcut Legea Sãnãtãtii si Securitãtii în muncã pentru societãti si tinând cont cã noi organizatiile lucrãm cu oameni, nu cu masini, trebuie sã le oferim un asemenea cadru si prin aceast demers s-a ajuns la ideea cã trebuie sã avem sãnãtatea si securitatea în muncã pentru oamenii cu care lucrãm”, a declarat Felicia Vitan, presedinte Crucea Rosie Petrosani si singurul instructor avizat în domeniul SSM din judetul Hunedoara. Potrivit noilor reglementãri, Inspectoratul Teritorial de Muncã va avea competente în a controla activitatea de SSM în rândul ONG-urilor.
“Este important ca fiecare ONG sã aibã persoane instruite care sã poatã sã lucreze în conditii legale. Existã posibilitatea ca organizatiile sã asigure medical o serie de voluntari”, a mai spus sursa citatã. Odatã cu intrarea în vigoare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014, contractul de voluntariat este obligatoriu si este încheiat între organizatia-gazdã si voluntar. Acesta are douã anexe importante, care fac parte integrantã a contractului: fisa de voluntar si fisa de protectie a voluntarului. Aceasta din urmã face legãtura cu Legea Securitãtii si Sãnãtãtii în Muncã 319/2006, unde sunt mentionate activitãtile realizate de cãtre voluntari. Însã normele de aplicare nu sunt adaptate acestui sector, care este diferit de activitãtile de muncã, desfãsurate conform Codului Muncii. Diferentele majore se datoreazã, în principal, frecventei cu care se desfãsoarã astfel de activitãti, inexistentei unor activitãti stabilite si reglementate conform Codului Clasificãrilor Ocupatiilor din România. De asemenea, activitãtile de voluntariat sunt activitãti desfãsurate în sprijinul si pentru dezvoltarea societãtii, astfel încât sunt implicati beneficiari directi si/sau alte institutii publice.
Monika BACIU