În aceastã perioadã, cinci voluntari pentru Geoparc, însotiti de doi reprezentanti ai administratiei Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, participã la o tabãrã organizatã de Geoparcul UNESCO Muskau Arch, geoparc transfrontalier între Polonia si Germania.
Tabãra, aflatã la a treia editie, este destinatã tinerilor cu vârste între 15 si 16 ani care locuiesc pe teritoriul unui geoparc UNESCO. Tema abordatã în acest an este ”Energia întâlneste geologia” (”Energy meets geology”). În acest sens, participantii sunt invitati sã cunoascã cele patru forte ale naturii: pãmântul, focul, apa si vântul, dintr-o altã perspectivã. Prin intermediul mai multor activitãti si workshopuri ei aflã despre importanta si impactul acestor forte ale naturii în economie, legãtura lor cu geologia, dar si cu teritoriul Geoparcului Muskau Arch. Mai mult, prin intermediul unui atelier dedicat, tinerii participanti trebuie sã dea dovadã de creativitate pentru a fi chiar ei utilizatorii acestor forte ale naturii.
Printre activitãtile derulate pe parcursul taberei se mai numãrã ”Green Camp Day”, un worksop dedicat economisirii de energie prin gesturi si activitãti simple si la îndemânã, în concordantã cu obiectivele UNESCO în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilã 2030. De asemenea, tinerii au posibilitatea sã înteleagã mai bine ce înseamnã mediul antropic si ce a însemnat dezvoltarea industrialã a unor zone precum Weißwasser, Döbern (Germania) si £êknica (Polonia).
Nu lipsesc întâlniri cu artizani locali si deprinderea de mestesuguri traditionale utilizând materiale naturale, precum si serile tematice în care participantii din fiecare tarã încearcã sã îsi promoveze cât mai bine teritoriul pe care îl reprezintã.
Tabãra este organizatã de Geoparcul International UNESCO Muskau Arch si participã 35 de tineri reprezentând geoparcuri UNESCO din România, Ungaria, Grecia, Italia si geoparcul gazdã.
Cei cinci voluntari ai Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului le-au prezentat celorlalti tineri proiectul Instagram GGN Youth pe care l-au initiat împreunã cu tinerii din Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. Ei i-au invitat pe ceilalti participanti sã se alãture proiectului sau sã se implice în activitãti similare de promovare a Retelei Globale a Geoparcurilor si a geoparcurilor de unde provin pe retelele de socializare. Si mascota Andi Andezit va avea ocazia sã exploreze locuri noi din geoparcurile reprezentate în tabãrã. Voluntarii pentru Geoparc au prezentat detalii despre proiectul mascotei cãlãtoare si au oferit fiecãrui grup câte o astfel de mascotã. Tinerii din celelalte geoparcuri urmeazã sã o ia cu ei la plimbare prin locurile pe care le considerã cele mai reprezentative pentru geoparcul lor, iar apoi sã trimitã fotografiile pentru a putea fi vãzute de toti cei ce îl îndrãgesc pe Andi Andezit, pe pagina de facebook dedicatã.
Participarea celor cinci tineri voluntari hunedoreni la aceastã tabãrã este o initiativã a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, administrat de Universitatea din Bucuresti. Ea se numãrã printre activitãtile educationale desfãsurate la nivel international care le oferã voluntarilor posibilitatea de a promova singurul Geoparc UNESCO din România, de a descoperi si alte Geoparcuri si de a întâlni tineri, de vârsta lor, cu pasiuni comune.
Adina POPA