Este Ziua Crucii Roșii Române, organism care a fost înființat la 4 iulie 1876. De ziua lor, voluntarii din Petroșani erau la datorie. Acordau asistență oamenilor care treceau prin zona primăriei, acolo unde au stat în fiecare zi caniculară.
Voluntarii de la Crucea Roșie sunt tineri care, așa cum au recunoscut și ei, și-au schimbat total viața, atunci când au venit și și-au pus, în slujba oamenilor, cunoștințele pe care le-au dobândit. Unii au ajuns chiar să dea la medicină, doar pentru că au pornit de la munca de voluntariat. Și de Ziua Crucii Roșii Române noi i-am găsit tot la lucru, în stradă. „Pe mine, voluntariatul la Crucea Roșie, m-a schimbat radical. M-a ajutat să reușesc să comunic mai bine, mi-am făcut mulți prieteni aici. Am întâlnit mulți oameni frumoși. Și eu consider că ceea ce facem noi aici, oricât de puțin ar părea, chiar cred că schimbă ceva. Și acesta este scopul nostru”, ne-a spus Larisa Diaconescu, voluntar.
Așa că pe viitor, voluntarii de la noi se gândesc să ofere asistență primară zi de zi. „Multumim tuturor tinerilor care vin și fac voluntariat, pentru că sunt dornici de a face bine, fără a primi nimic la schimb, doar de dragul de a ajuta oamenii. Ne dorim, pentru Crucea Roșie Petroșani, să evoluăm. Ne dorim să avem nun cabinet medical, din care să oferim asistență medicală de prim ajutor într-un cabinet organizat. Suntem hotărâți să nu renunțăm la idee și să îl înființăm”, a spus și Felicia Vitan, reprezentant al organizației Crucea Roșie din Petroșani.
În fiecare an, la 4 iulie, este marcată Ziua Crucii Roşii Române. Este data la care, în 1876, s-a înfiinţat Societatea de Cruce Roşie din România şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.
De-a lungul timpului, Crucea Roșie Română a contribuit semnificativ la ajutorarea celor aflați în dificultate, oferind sprijin medical, asistență socială și umanitară.

Diana Mitrache