E ziua internațională a voluntariatului, iar niște copii de școală generală de la Petrila sunt cei care au creat o aplicație pentru telefon, special pentru munca de voluntariat. I-am vizitat și noi și ne-au spus cum au făcut, deși la școală nu fac informatică deloc.
Cinci copii, care abia au trecut în gimnaziu, au creat, la Petrila, o aplicație pentru voluntariat. Oricine poate găsi acolo un om care să îi vină în ajutor, iar voluntarii au de acum o platformă pe care să își poată oferi serviciile. Este prima aplicație de acest fel din România și este creată la Petrila, de niște copii mici. „Ne-am gândit ca tinerilor să le fie mai ușor să se înscrie de acasă. Cunosc tineri, destul de mulți, care sunt interesați. A fost destul de greu, dar am fost ajutați de coordonatoarea noastră Oana Bălănescu, bibliotecara de la Biblioteca din Petrila”, a spus Cătălina Popescu, elevă.
Și la bibliotecă au avut nevoie de voluntari, în vară, atunci când au organizat seri de lectură în aer liber și, practic, așa au gândit și aplicația, pentru că, la bibliotecă, au învățat și un limbaj de programare la cercul Code Kids. „Ne-am gândit că multe persoane au nevoie de voluntari și este o bătaie de cap să îi găsești. Dar sunt și persoane care vor să ajute și nu știu cum și de aici a venit ideea noastră de a crea această aplicație. Da, a fost greu, dar am reușit să îi dăm de cap, împreună”, a adăugat și Darius Merca, un alt elev care a ajutat la realizarea aplicației.
Partik este cel mai mic dintre toți, are abia 12 ani și este unul dintre cei care a pus serios umărul la realizarea aplicației. „Ne-am gândit să facem o aplicație în care oamenii să își înscrie evenimentele la care au nevoie de voluntari și voluntarii să se poartă înscrie și ei, dacă vor să participe. Eu am învățat la cercul de robotică limbajul de programare, în decursul a doi ani. E greu, până te obișnuiești cu codurile. E mult de muncă, ne-a luat cam o lună să o facem, dar acum vrem să facem posibilă instalarea ei de pe magazin play sau IOS apoi, dacă se va putea”, a precizat Patrik Alexandru Negrea.
Ziua Internațională a Voluntariatului este celebrată în fiecare an pe 5 decembrie, fiind o ocazie specială pentru recunoașterea contribuției extraordinare a voluntarilor din întreaga lume. Și de astfel de oameni e nevoie mereu. Spre exemplu la Organizația Salvați Copiii, mai ales că acum sunt sărbătorile și e nevoie de sprijin, inclusiv la împachetarea cadourilor. „Pentru noi este foarte important și orice ajutor e binevenit. Ne ajută voluntarii zi de zi, ca să ne organizăm copiii și activitățile pe care le facem la centru și în afara centrului. Dar nu numai pentru copii e important, ci și pentru voluntari. Și vă spun din experiența mea, că am fost voluntar la Salvați Copiii, timp de un an de zile și, pe mine, voluntariatul m-a schimbat complet. Am descoperit lucruri noi la mine, de care nu eram conștientă”, a spus Adela Demian, coordonator Salvați Copiii Petrila.
Oricine poate fi voluntar. Nu este nevoie de o pregătire specială sau de resurse financiare pentru a începe. Iar din ianuarie, puteți descărca aplicația acestor copii din Petrila, pe telefonul mobil. Se numește voluntariat și a fost premiată la nivel național.
Diana Mitrache