Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, a fost gazda ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, sosit în vizită oficială la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Demnitarul, însoţit de secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Vetuţa Stănescu, şi de managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a dorit să vadă modul în care este administrat situl Sarmizegetusa Regia şi să discute, la faţa locului, despre implementarea proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, aprobat prin programul RO-Cultura al Ministerului Culturii, finanţat din granturi norvegiene şi din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara. Proiectul va fi implementat cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, care asigură suportul tehnic.
La Sarmizegetusa Regia, ministrul Bogdan Gheorghiu a avut ocazia să discute şi cu reprezentanţii colectivului de cercetare arheologică. Demnitarului i-au fost prezentare de către prof. univ. dr. Gelu Florea rezultatele spectaculoase ale săpăturilor din anii trecuţi şi stadiul cercetărilor din acest an, demarate la începutul lunii august.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara i-a vorbit ministrului şi despre protocolul încheiat cu Bibracte E.P.C.C. – Instituţie Publică de Cooperare Culturală, cu sediul în Glux-en-Glenne, care asigură administrarea patrimoniului din situl arheologic Bibracte Mont-Beuvray, despre colaborarea cu autorităţile de acolo, dar şi despre parteneriatul dintre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bordeaux, care vizează o strânsă colaborare în ceea ce priveşte realizarea săpăturilor arheologice în cele două situri. De asemenea, ministrul Culturii a fost şi la Costeşti-Cetăţuie, unde este în derulare un proiect de punere în siguranţă (schimbarea acoperişurilor vechi cu structuri contemporane, cu acoperişuri înierbate) şi restaurare a celor două turnuri-locuinţă, realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului. Intervenţia de urgenţă este realizată de către Ambulanţa pentru Monumente Transilvania Sud, cu ajutorul voluntarilor şi sub supraveghere arheologică. La întâlnire au mai fost prezenţi cei doi subprefecţi de Hunedoara, deputaţi şi senatori de Hunedoara şi primarul comunei Orăştioara de Sus. Situl de la Sarmizegetusa Regia este administrat, din anul 2013, de Consiliul Judeţean Hunedoara, care finanţează şi o mare parte din cercetările arheologice sistematice. De asemenea, în această perioadă, Consiliul Judeţean Hunedoara derulează procedurile de clarificare a regimului juridic al cetăţilor dacice de la Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, în vederea înscrierii lor în proprietatea publică a Judeţului Hunedoara (conform Legii nr. 23/ 2020).