Toma Coconea, Avram Iancu, Vasile Medveschi, Cãlin Daniel ori Cristian Cernãianu sunt câteva nume pe care tinerii de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, elevi din clasele a V-a si a VI-a, le-au promovat în cadrul unui proiect pe care l-au numit generic „Vise mari în orasul nostru mic”.
Au gãsit, asa cum au gândit acest proiect national,”Comori vii cu Impact”, ei fãcând parte dintr-un astfel de grup care îi adunã voluntari la diverse manifestãri ce au loc la noi. Au gãsit lângã ei „comori vii”, cum este parapantistul Toma Coconea, cu care s-au întâlnit ca sã le explice cum e sã ajungi sus si la propriu si la figurat, pe Avram Iancu care le-a vorbit despre toate performantele sale, ultima fiind trecerea înot a Prutului, din aceste zile, pe Vasile Medveschi, un mare campion, creator de campioni în tenis si sanie, pe arcasul de renume mondial Daniel Cãlin si pe cel care a cucerit ca alpinist cele mai mari culmi ale lumii – Cristian Cernãianu si le-au aflat povestile. „Noi am vrut sã arãtãm oamenilor cã, din familii modeste, oameni simpli au devenit celebri si, prin munca lor ne-au demonstrat cã nimic nu este imposibil. Toma Coconea m-a impresionat cel mai mult, care acum a putut fi alãturi de noi doar cu sufletul, pentru cã este la o competitie în Pirinei. Dar am învãtat cã trebuie sã ne urmãm visul si sã avem încredere în noi însine si cã trebuie sã nu renuntã la ce iubim”, a spus Gala Jura, elevã la aceastã scoalã.
Si, pentru cã tatãl ei este un model, fiica lui Avram Iancu ni l-a descris pe tatãl sãu, cel din acest proiect scolar. „Am învãtat cã este foarte important sã fim perseverenti si sã ne urmãm visele, chiar si atunci când întâlnim obstacole si am învãtat si sã lucrãm în echipã. Da, tatãl meu este un model pentru mine, iar toti invitatii proiectului nostru sunt niste eroi”, a spus Flavia Iancu. Ideea a pornit de la profesoara lor, care a cãutat sã scoatã în evidentã, prin acest proiect, adevãratele comori ale noastre, dincolo de ceea ce toti ar fi tentati sã accepte, cu traditii, obiceiuri si mâncãruri de tot felul. Este un proiect original, care a obtinut cel mai bun punctaj si care le-a adus copiilor noi modele în viatã. „Era vorba despre descoperirea de comori românesti, care sã fie specifice zonei din care noi facem parte. Copiii de la mine din grup s-au gândit cã, cel mai frumos, ar fi sã descopere niste comori vii, pe care sã le folosim ca exemplu pentru ei. Întâi am învãtat de la Ilie Pintea, corespondent la Radio România Actualitãti, cum sã iei un interviu si apoi, am folosit cunostintele acumulate pentru a face interviul cu cei pe care îi considerãm comorile noastre. Majoritatea sunt copii de clasa a VI-a , doi dintr-a V-a si câtiva de clasa a VIII-a si s-au implicat foarte mult si deciziile le-au luat ei”, a explicat Elisabeta Rovinar, profesoara care i-a coordonat.
Copiii au încheiat proiectul invitându-i pe cei ce le-au devenit modele, la festivitatea de final. Au putut din nou sã le împãrtãseascã din modelul lor de reusitã si apoi au primit plachete care sã le aminteascã si lor cã sunt eroii unei noi generatii.
Diana Mitrache