Virșli de Hunedoara ar putea fi incluși în categoria produselor cu ”indicație geografică protejată”. La nivelul MADR a fost aprobat Planul de acţiuni prin care specialiştii din cadrul instituţiei participă la întâlniri de lucru organizate la nivel local la care iau parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, grupuri aplicante, operatori economici reprezentativi din domeniul agroalimentar etc.
În cadrul acestor întâlniri au fost evidenţiate de fiecare dată beneficiile/avantajele înregistrării produselor agroalimentare pe sisteme/scheme de calitate.
Una dintre etapele înregistrării unui produs este constituirea unui grup aplicant format, în principal, din producători sau prelucrători ai aceluiași produs în vederea înregistrării și promovării acestuia, care de cele mai multe ori durează o perioadă mai lungă de timp. Specialiştii din cadrul MADR sunt în comunicare permanentă cu grupurile aplicante/de inițiativă în vederea parcurgerii etapelor de înregistrare a produselor agroalimentare pe scheme de calitate.
”Totodată, ca urmare a acestor demersuri, în campaniile de informare şi promovare privind sistemele de calitate în domeniul produselor agroalimentare, specialiştii MADR au identificat produse agroalimentare cu caracteristici specifice zonale, de exemplu: Virşli de Hunedoara Indicatie Geografică Protejată (IGP), Babicul de Buzău (IGP), Tuberoza de Hoghilag – Indicaţie Geografică (IGP), Telemea de Vaideeni (IGP).
Ţinând cont de potenţialul țării noastre, considerăm că există multe produse care pot fi înregistrate pe sisteme de calitate europene cât şi pe scheme de calitate naţionale, dar trebuie avut în vedere faptul că aceste scheme/sisteme de calitate sunt voluntare iar cel mai important rol îl are grupul aplicant din arealul geografic al produsului”, arată Ministerul Agriculturii.
În ceea ce privește protecţia produselor înregistrate pe sisteme europene de calitate, conform legislaţiei specifice în vigoare, respectiv Hotărârea
Guvernului nr. 152/2015 privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012, privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole şi alimentare, verificarea pe piață a etichetării şi utilizării logoului european sau național ale produselor care beneficiază de protecţia sistemelor de calitate se face de către Autoritatea Națională
pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu respectarea
prevederilor legale în vigoare.
Monika BACIU