Sunt anunțate temperaturi negative, inclusiv pe timpul zilei, așa că ideal ar fi să protejăm instalațiile de alimentare cu apă. Reprezentanții Apa Serv atrag atenția că apometrul este cel mai important și că acesta trebuie acum protejat de ger. Altfel, consumatorii pot rămâne fără apă potabilă.
Finalul de săptămână aduce temperaturi negative în mai toate zonele, așa că acum este momentul să ne interesăm dacă instalațiile de apă sunt învelite și nu expuse gerului.
Florin Ciucur, șef Departamentul Exploatare din cadrul SC Apa Serv Valea Jiului: „Există acest risc de a îngheța, având în vedere că, de joi, se prognozează că și ziua temperaturile vor fi negative. Noi recomandăm două variante. La blocuri, unde există distribuitoarele Apa Serv și apometrele consumatorilor, să fie ușile închise, să fie izolate grupurile de măsură și conductele. Iar unde există branșamente individuale, la case, fiecare gospodar să aibă capacele închise, să pună vaselină, să izoleze cu materiale specifice”.
Toate aceste măsuri sunt necesare pentru că apometrele și instalațiile le aparțin clienților, iar fiecare defecțiune ar putea să impună costuri.
„Conform regulamentului de exploatare al societății, punctul de limitare între Apa Serv și client, este apometrul. Noi rezolvăm problemele ce apar, dacă avem reclamație la Dispecerat, până la apometru. Și, de acolo, dacă este o problemă, este problema clientului și impune costuri suplimentare”, a mai precizat Florin Ciucur.
Îngheţarea contorului determină blocarea și deteriorarea acestuia, iar asta poate duce la inundarea căminului sau la lipsa apei la robinet.
Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, locatarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Diana Mitrache