Vin teste în școli. În Hunedoara aproape 3.000 de copii stau acasă

Aproximativ 3000 de elevi din județul Hunedoara nu merg la ore pentru că au colegi, ori profesori care s-au infectat cu noul coronavirus. Inspectorii DSP spun că vor ajunge teste în fiecare școală și că toți copiii vor putea fi testați.

La finele săptămânii trecute, în Hunedoara erau confirmați 154 de elevi și preșcolari, în timp ce alți 68 de angajați, profesori și personal auxiliar, aveau și ei un test pozitiv. Testarea, însă, rămâne singura soluție, pentru revenirea pe băncile școlii și tocmai despre asta vorbesc specialiștii de la DSP, pentru că peste 70 de milioane de teste urmează să fie trimise în școli. „În momentul în care vor fi repartizate către noi, le vom distribui spre școli. Noi, oricum, am distribuit teste rapide antigen obișnuite. Școlile au aceste teste și, când le vom avea și pe cele de salivă, le vom distribui cât mai rapid”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Nu mai puțin de 132 de clase au acum activitatea suspendată și elevii urmează cursurile on-line, numărul total al celor ce stau acasă fiind de 2.964 de elevi și preșcolari.
Și, cu toate acestea, părinții încă ezită să îi vaccineze și chiar evită testarea copiilor. „Ne-am lovit de situații în care părinții nu și-au dat acceptul testări copiilor cu teste antigen nazofaringian, iar acum, având aceste teste de salivă, să zicem că nu mai este o problemă testarea”, mai spune Sebastian Mezei.
Potrivit unui Ordin de ministru, elevii vor fi testaţi în şcoli de două ori pe săptămână cu teste de salivă. Guvernul va aloca din fondul de rezervă banii necesari pentru a cumpăra 70 de milioane de teste rapide antigen – a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea vor ajunge la Direcţiile de Sănătate Publică, apoi vor fi distribuite în şcoli.
Diana Mitrache