Deciziile de recalculare a pensiilor încep să vină.
În județul nostru au fost tipărite doar o parte, însă, marea îngrijorare a oamenilor este legată de faptul că vor avea veniturile înghețate, pentru că noile criterii le diminuează, teoretic, veniturile.

Potrivit celor de la Casa de Pensii Hunedoara, deciziile vor fi aduse de poștași și, deocamdată, au fost tipărite doar o parte dintre acestea.
„Din 10 iulie, noi am demarat procesul de tipărire efectivă a deciziilor de pensie. Avem de tipărite, la nivelul județului Hunedoara, aproximativ 122.000 de decizii. Până în 15 august, noi va trebui să le predăm companiei Poșta Română, care are sarcina de a le distribui destinatarilor, ulterior acestei date. Așadar, pensionarii trebuie să aștepte deciziile de pensie recalculate, după 15 august”, a spus Alina Bârlea, șefa Casei Județene de Pensii Hunedoara.
Însă, oamenii din Valea Jiului sunt mai mult sceptici și nu cred că vor avea pensii mai bune.
„Nu au venit încă. Eu am ieșit în 1994 la pensie și de atunci nu m-a mai întrebat nimeni dacă mai trăiesc sau nu. Numai la taxe și impozite mă găsesc. După amenințările de la ei, nu cred că mă va avantaja. Am fost mecanic de locomotivă la calea ferată. Am fost pe trenuri speciale, dar nu mi-a luat în considerare. Dimpotrivă”, a spus un pensionar din Petroșani.
„Așteptăm deciziile.. Eu nu mă gândesc. Să văd și apoi”, a completat o pensionară.
„Nu știu nimic. Aștept, dar nu prea cred în minuni. Am 35 de ani lucrați. Am grupa a II-a. E posibil să îmi dea ceva, dar nu știu”, a spus un alt pensionar.
„Așteptăm, bineînțeles. Dar nu cred că o să primesc bani în plus. Am pensie de urmaș, după soțul meu”, a conchis și un alt pensionar.
Scepticismul oamenilor bine după ce au aflat că aproape 90 % dintre cei din Valea Jiului vor avea, după recalculare, pensii mai mici. Sigur, nu vor primi mai puțin, dar nici nu li se va mai indexa venitul, ani buni.
„Minerii nu vor fi afectați cu efect imediat. Adică, dacă suma, pe noua decizie de recalculare, este mai mică, decât pensia în plată, rămâne suma în plată. Dar, la fiecare an se va face o indexare a pensiilor, cu rata inflației. Iar, la anul, nu va primi acea indexare, pe care o vor primi toți românii, care, la recalculare, au pensia cel puțin egală cu cea în plată. Este o mare nedreptate, că aici nu mai primează contributivitatea omului care a lucrat 20, 30, sau 40 de ani. Cam 90% din cei care au lucrat în minerit vor fi afectați”, a spus Eugen Duma, reprezentant al Casei Pensionarilor Petrila.
Poșta Română va livra, începând cu data de 15 august, plicurile cu documentele prin care vârstnicilor li se explică cum a fost recalculată pensia.
Deciziile de recalculare emise de casele teritoriale de pensii vor fi trimise cu confirmare de primire la domiciliul beneficiarilor. Pensiile recalculate vor fi plătite începând cu octombrie 2024.

Recalcularea pensiilor vizează veniturile dobândite înainte de anul 2001 și include următoarele sporuri și indemnizații care contribuie la creșterea pensiei:
• Sporul de vechime în muncă
• Sporul pentru munca în condiții deosebite
• Sporul pentru munca în timpul nopții
• Indemnizația pentru funcții de conducere (profesori, conferențiari, lectori)
• Indemnizațiile și alte plăți pentru activități suplimentare
• Sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare
• Sporul pentru condiții grele de muncă
• Premiile anuale și recunoașterile pentru realizări deosebite
• Recompensele specifice, acordate în anumite sectoare de activitate

Diana Mitrache