„Demarăm, împreună cu Primăria oraşului Petrila, proiectarea pentru consolidarea, restaurarea şi  reconversia funcţională a Preparaţiei vechi”.  Este anunţul făcut de arhitecţii care au căutat mereu soluţii pentru ceea ce  a rămas la mina Petrila. Deocamdată vin bani pentru un proiect tehnic, dar clădirile vor primi o nouă viaţă.
Finanţarea vine din Timbrul Monumentelor Istorice, gestionat de către Institutul Naţional al Patrimoniului  şi se va concretiza într-un proiect tehnic pregătit pentru viitoare apeluri de proiecte în domeniul patrimoniului.
„Ceea ce noi am făcut a fost să aplicăm, în cadrul unui call, lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, în primăvara acestui an, pentru proiectarea a clădirilor de patrimoniu, care sunt în proprietatea autorităţilor locale. Practic, acea clădire monument istoric, adică preparaţia veche şi spălătoria, care se află  în deplină proprietate a oraşului Petrila, va face obiectul activităţilor  de proiectare. Asta înseamnă că va fi expertizată tehnic, se vor face studii geo-tehnice de rezistenţă, cu privire la stabilitatea  structurii existente,  inclusiv varianta de refuncţionalizare şi chiar discuţii cu populaţia, cu privire la noile funcţiuni, aşa fel încât, la finalul anului 2020,  vor vorbi despre un dosar realizat de poate cel mai bun expert la nivel naţional, care va putea fi baza unei aplicaţii pe viitoare fonduri naţionale şi  internaţionale, în domeniul patrimoniului, pentru reconversie, consolidare şi restaurare ”, a spus Mihai Danciu, arhitect Planeta Petrila.

Primarul din Petrila spune că este o reuşită, un prim pas spre viitor şi speră că, într-o zi, să poată administra şi restul clădirilor. „Am obţinut, de la Institutul Naţional al Patrimoniului o finanţare pentru a scrie un proiect pentru reabilitarea clădirilor de la mina Petrila, care sunt în proprietatea primăriei, pentru  punere în siguranţă. Vă aduceţi aminte că am cerut celor de la SNIM, şi le-am cerut să îmi dea acordul. Din păcate, nu u vrut. Avem un plan, dar e departe acum luminiţa de la capătul tunelului, pentru că ştiţi discuţia cu cei de la CJH , cu  SNIM, pentru că dacă SNIM îşi dădea acordul de vânzare, la acest moment erau cumpărate, şi aveam un proiect integrat. Aşa, gândim proiecte pe bucăţele”, a precizat Vasilică Jurca, primarul oraşului Petrila . Birocraţia a făcut ca anumite avize să expire şi clădirile să nu poată fi vândute nici acum. Şi asta, în condiţiile în care Consiliul Judeţean avea banii pregătiţi. Experţii au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei şi cei din Consiliul Judeţean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizaţiei Dacice, care să scrie proiecte europene şi să le pună în valoare.  Terenul rămas va fi pus la dispoziţia celor interesaţi, că acolo este apă, curent şi gaz. O parte din Preparaţie, ar urma să fie preluată de Asociaţia Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să îşi aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache