Viitorul Văii Jiului Turism, inovaţii în sectorul energetic sau specializare inteligentă

Experţii PriceWaterhouseCoopers au identificat trei viziuni pentru Valea Jiului. Compania PricewaterhouseCoopers a fost selectată de Comisia Europeană prin Structural Reform Support Service (DG-Reform) în luna octombrie 2019 să sprijine Ministerului Fondurilor Europene în proiectul care prevede elaborarea Strategiei pentru Valea Jiului în procesul de tranziţie de la cărbune. Trei scenarii au identificat cei de la prestigioasa companie de consultanţă.
Valea Jiului – Generator de inovaţie în sectorul energetic românesc
Valea Jiului ar putea fi un generator de inovaţie în sector energetic românesc, menţionează cei de la PriceWaterhouseCoopers.
”Având în vedere contextul actual al tranziţiei energetice, dar şi nevoia de siguranţă şi continuitate în alimentarea cu energie a Sistemului Energetic Naţional, inovaţia în domeniul energetic ce va fi urmărită de Valea Jiului se referă în special la infrastructură fizică, respectiv la componente energetice. De la cercetarea tehnologiilor de stocare energetică, până la producerea de cutii de viteze pentru diverse tipuri de turbine, Valea Jiului îşi va continua parcursul energetic şi se va adapta noilor cerinţe ale pieţei. Această viziune este susţinută atât de parţi implicate local, precum administraţiile publice, mediul academic şi foşti mineri, cât şi de autorităţi guvernamentale centrale, Asociaţia Română a Energiei Eoliene (RWEA) şi operatori de distribuţie a energiei electrice. Cu toate acestea, indicatorul “Dorinţa comună a părţilor implicate” are o valoare modestă de 5 puncte din 10, din cauza faptului că viziunea nu satisface dorinţele tuturor părţilor implicate, în special a operatorilor din zona de turism”, arată documentul.
Avantajul în constituie experienţa de peste 150 de ani a Văii Jiului în sectorul energetic.
”Primul avantaj competitiv al Văii Jiului este existenţa în Petroşani a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD – INSEMEX Petroşani). Misiunea INSEMEX include realizarea de cercetări fundamentale şi aplicate, dezvoltarea tehnologică, precum şi evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol exploziv şi toxic”, mai arată documentul.
Faptul că Petroşani este singurul oraş din România ce nu este reşedinţă de judeţ, dar care are o Universitate, este un mare avantaj din perspectiva generării de inovaţie în sectorul energetic. Universitatea din Petroşani şi INSEMEX sunt complementare şi pot lucra împreună la crearea unor sinergii cu alte centre de cercetare, atât naţionale – precum ICSI Râmnicu Vâlcea –, cât şi internaţionale.
Un al treilea avantaj competitiv pe care îl are Valea Jiului în acest sector este forţa de muncă experimentată, pregătită să fie implicată în tranziţia energetică europeană: electricieni, electromecanici, mecanici, ingineri. Indicatorul “avantajul competitiv” are valoarea de doar 5 puncte din 10 deoarece este nevoie de un efort comun susţinut al tuturor părţilor implicate, în principal de la nivel local, pentru atragerea investitorilor şi transformarea acestei viziuni în proiecte concrete.
Valea Jiului – Centru de reconversie profesională şi specializare inteligentă din România
Un al doilea scenariu pentru reconversia profesională din Valea Jiului identificat de experţii de la PwC îl constituie realizarea unui centru de reconversie şi specializare inteligentă în România.
”RWEA este interesată să dezvolte un centru de reconversie profesională în Valea Jiului, Universitatea şi şcolile profesionale zonă sunt deschise la adaptarea curiculei de învăţământ la noile cerinţe ale pieţei, administraţiile locale sunt deschise la perspectiva specializărilor inteligente în diverse arii economice, precum energie, turism şi asistenţă socială, iar unii foşti mineri doresc să înveţe o nouă meserie. Cu toate acestea, schimbarea carierei va fi o provocare pentru mulţi foşti mineri, dar şi pentru companiile ce îi vor angaja, pe fondul mândriei profesionale şi a avantajelor financiare de care au beneficiat în perioada activităţii miniere”, arată documentul.
Valea Jiului – Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice ale României în orice anotimp
Revine în actualitate domeniul turistic în Valea Jiului. Experţii PriceWaterhouseCoopers consideră că Valea Jiului ar putea fi una din cele mai atractive destinaţii turistice din ţară în orice anotimp.
”Interviurile derulate de echipa PwC cu toate părţile implicate au evidenţiat că sectorul cu cel mai mare potenţial generator de valoare adăugată este turismul. În anul 2018 acest sector a fost reprezentat preponderent de sporturile de iarnă în zona pârtiilor din Straja şi Parâng. Atât administraţia locală, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri consultaţi îşi doresc continuarea investiţiilor în turism”, arată raportul.
De asemenea, există un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea altor activităţi, precum ciclismul montan, agroturismul, vizitarea fostelor mine, turismul ecvestru, speologia, drumeţiile montane, alpinismul etc. Principalii investitori în acest sector ar fi întreprinderi mici şi mijlocii ce vor avea nevoie de un concept turistic comun, integrat de la est la vest la nivelul Văii Jiului, precum şi de dezvoltarea unui brand local. Datorită punctului de vedere comun al mediului de afaceri, al administraţiei locale şi al ONG-urilor referitor la nevoia dezvoltării diverselor activităţi  turistice care să susţină afluxul de vizitatori pe tot parcursul anului, indicatorul “Dorinţa comună a părţilor implicate” este maxim – 10 puncte din 10.
Potrivit experţilor, ”Valea Jiului are două avantaje competitive principale: caracterul rural al oraşelor şi frumuseţea naturii. Spre deosebire de alte staţiuni montane din România, precum Poiana Braşov, Predeal, Buşteni, Sinaia – toate aflate în Valea Prahovei – , oraşele din Valea Jiului au un grad mai scăzut de urbanizare. Există, aşadar, potenţial pentru realizarea unei regenerări urbane în mod unitar, astfel încât aparenţa unei zone cu oraşe de munte să fie pusă în valoare. Conceptul de regenerare urbană presupune, printre altele, uniformizarea regulilor privind avizele de construire, planificarea strategică a dezvoltării urbane, un brand comun şi promovarea identităţii locale. În ceea ce priveşte cadrul natural, Valea Jiului ar putea dezvolta simultan agroturismul, turismul ecvestru, speologic, ciclismul montan şi altele. Chiar dacă, din punct de vedere administrativ, în Valea Jiului nu există sate, periferia oraşelor are, de facto, toate caracteristicile satelor: oamenii locuiesc în case, în curte cresc animale şi cultivă legume, iar distanţele dintre aglomerările de case pot fi de câţiva km. Aşadar, localnici pot dezvolta cu succes activităţi agroturistice”. Documentul se află postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Cosmin BACIU

Advertisements

2 comentarii la „Viitorul Văii Jiului Turism, inovaţii în sectorul energetic sau specializare inteligentă

 • 1 aprilie 2020 la 20:23
  Permalink

  Frumos scris ,nimic concret. Aceiasi ciorba
  reincalzita,cu turismul ,agroturismul la fel
  ca vesnicul netreminat ,drum catre Herculane.
  Articolul se poate incadra linistit in categoria
  celor de 1 aprilie…..

 • 1 aprilie 2020 la 20:56
  Permalink

  Da, uite asta imi place: sa reconverteasca toti minerii in programatori. Sa creeze softuri pentru diverse sectoare de activitate. Valea Jiului = Silicon Valey de Romania. Eee?

Comentariile sunt închise.