M inistrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat că viitorul va fi unul optimist pentru Valea Jiului, chiar dacă minele vor fi închise. Unitățile miniere se vor închide până în anul 2030, pentru ca România să se alinieze planului de decarbonificare stabilit la nivelul Uniunii Europene.
”Deși România trebuie să-și atingă țintele de decarbonificare și trebuie să-și respecte angajamentele luate în ceea ce privește minele, pentru comunitățile greu încercate vreme de sute de ani, precum Valea Jiului, viitorul aduce cu el un vânt de optimism. Optimism generat de Fondul pentru o Tranziție Justă, optimism generat de noile oportunități sociale și economice pe care tranziția energetică și banii care o însoțesc le vor aduce (…). Știu, este o teamă socială în zona Văii Jiului. Dar mereu mi-am ținut cuvântul față de mineri: fie că au fost cei de la CEH, fie că au fost cei de la CEO, fie că au fost cei de la CNU. Și intenționez să-mi păstrez cuvântul în continuare”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat versiunile actualizate ale Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș, Prahova și Galați. Mecanismul vizează regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.
Monika BACIU