Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Curtii Europene a Drepturilor Omului, reprezentantii Asociatiei „21 Decembrie1989” spun ca se asteapta la o „decizie exemplara” in dosarul „Mineriada”.
Reprezentantii asociatiei atrag atentia ca se implinesc 22 de ani de la „cumplitele asasinate si represiuni cu efecte de o gravitate deosebita asupra populatiei pasnice comise de fortele militare si paramilitare, aflate sub coordonarea conducatorilor criptocomunisti ai Statului Roman, in perioada 13 – 15 iunie 1990”. Acestia spun ca in numele drepturilor omului, a memoriei victimelor si din respect pentru suferinta supravietuitorilor sau a familiilor acestora se asteapta la o decizie exemplara a CEDO in Dosarul „Mineriada”.
Acestia saluta decizia CEDO in cazul Frumusanu si Crainiceanu contra Romania, care face referire la tinerii asasinati de fortele represive in timpul Mineriadei din 1991. In plus, considera ca implicarea in solutionarea dosarului care vizeaza Revolutia din 1989 reprezinta un balon de oxigen pentru toti cei care nu au abandonat ideea de justitie. Dar au totusi o nemultumire, legata de sangeroasele mineriade. „Aducem la cunostinta Curtii ca, desi prin initiativa fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, in urma protestului prelungit al domnului Teodor Maries (n.r. care a stat in greva foamei mai bine de 90 de zile) in primavara acestui an, in Parlamentul Romaniei a fost adoptat proiectul de lege cu privire la imprescriptibilitatea infractiunilor de omor, totusi, procurorii nu au redeschis dosarele de instructie penala privind perioada infractionala mentionata, dosare fragmentate in dosarele „Revolutiei” si „dosarele Mineriadei”. Aceasta reflecta o lipsa de vointa la nivelul clasei politice, unde prezenta unor fosti lucratori sau colaboratori ai vechii Securitati, militari ai fostului regim comunist si complici ai acestora de dupa 1989 au o influenta determinanta.
De aceea, va rugam sa aveti in vedere cele aratate si sa readuceti cu prioritate pe agenda Curtii dosarul Mineriadei”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Teodor Maries prin avocat Antonie Popescu.
Carmen Cosman