Pretul unei vieti. Salvatorii hunedoreni sunt rãsplãtiti cu indiferentã, de cele mai multe ori. În judetul Hunedoara functioneazã Asociatia Salvital, în subordinea cãreia îsi desfãsoarã activitatea paramedicii SMURD.
Adicã acei oameni care actioneazã în caz de nevoie, acei oameni care îsi riscã viata de cele mai multe ori pentru a salva vietile acelor persoane care au nevoie de ajutor. Cu pretul vietii lor, salveazã alte vieti. Se pare însã cã acest lucru nu este unul destul de convingãtor pentru cei care trebuie sã îi si sustinã din punct de vedere financiar.
Peste 1,5 milioane de lei au de recuperat cei de la Salvital de la diferite institutii si organizatii din judetul Hunedoara. Mai exact este vorba de suma de 1.660.985 de lei, bani care ar fi trebuit sã ajungã în conturile asociatiei pentru plata salariilor
paramedicilor si pentur îmbunãtãtirea sistemului de prim-ajutor. Cel mai mare datornic din judetul Hunedoara la plata cotizatiilor cãtre Salvital este primãria municipiului Lupeni care are datorii în valoare de 601,913 de lei. În Valea Jiului mai figureazã cu restante Primãria municipiului Vulcan care are de achitat cãtre Salvital 30.921 de lei. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a declarat cã nu a plãtit cotizatiile pentru luna decembrie 2012 si ianuarie 2013 pe motiv cã de serviciile celor de SMURD beneficiazã si cei din Lupeni care nu plãtesc.
”Eu nu plãtesc ca sã beneficieze si ei care nu plãtesc. Majoritatea interventiilor SMURD sunt în Lupeni, acolo unde nu se plãteste”,a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.
În Valea Jiului mai figureazã cu restante si Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului cu suma de 10 mii de lei. Cei de la Bãnita au datorii de 24 de mii de lei, administratia din Baru are datorii cãtre Salvital în sumã de 8000 de lei.
Activitatea SMURD a început în judetul Hunedoara la data de 25 iulie 2006 cu trei echipaje SMURD care îsi desfãsurau activitatea în cadrul detasamentelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Iancu de Hunedoara din localitãtile Hunedoara, Petrosani si Uricani. Echipajele erau formate din subofiteri angajati ai ISU si 27 de paramedici civili angajati la primãriile sus mentionate. Începând cu data de 1 ianuarie 2008 paramedicii au fost preluati de la autoritãtile locale de Asocietia Salvital. În prezent, numãrul modulelor SMURD a ajuns la 8. Astfel de echipaje îsi desfãsoarã activitatea la Deva, Hunedoara, Petrosani, Vulcan, Uricani, Brad, Ilia si Simeria. Venitul unui paramedic SMURD este de putin peste 900 de lei, asta în conditiile în care de acest OM depinde viata unui alt OM. Nici în aceste conditii cei care ar trebui sã sustinã activitatea acestor oameni nu este apreciatã si existã mereu divergente pentru plata cotizatiilor.
Monika BACIU