Copiii sunt învãtati sã fie pozitivi, sã îsi cunoascã valorile si sã respecte traditiile. Totul face parte dintr-un proiect european, la care mai multi elevi ai Scolii Avram Stanca din Petrosani sunt parteneri. Ei au venit îmbrãcati în straie momârlãnesti, au promovat personalitãtile locului si au încercat sã fie, cum altfel, decât pozitivi.
În viziunea Programului Educational International „Positive Life-Viata la Pozitiv”, scopul educatiei nu este doar de a scoate absolventi bine informati, ci si de a forma persoane care sã se adapteze la solicitãrile vietii. În momentul în care timpul liber este redus la o sumã de activitãti concepute la voia întâmplãrii, nu reusim sã fim pozitivi, iar cei mici sunt educati sã îsi gãseascã vocatii. Nu trebuie, însã, sã uite de traditiile locale, iar pentru cã trãiesc în Valea Jiului, cei mici ne-au vorbit despre istoria si traditia localã.
„Am pregãtit cu colegii mei niste strigãturi momârlãnesti si chiar abia astept sã începem sã le spunem tuturor. Le-am aflat de pe internet, cu ajutorul profesoarelor noastre, le-am scris si le-am învãtat. Vã zic doar una: Nici a-hãla nu-i jian, care n-are în brâu un ban, ai ha!”, ne-a spus Vlad Chira, unul dintre elevii participanti în proiect.
Si dacã momârlanii încing, la sãrbãtori, horele si strigã, prevestind bucuria, cei mici au purtat straie populare si au gândit acest proiect doar pozitiv, asa cum si-au propus de la început.
„Vrem sã arãtãm cã Valea Jiului are niste traditii minunate si frumoase. Ne-am îmbrãcat în ii populare si toti suntem acum frumosi”, a spus Luminita Elena Donisã, o altã elevã din scoalã.
Actiunea a purtat denumirea genericã de „Locul meu, identitatea mea” si i-a antrenat pe copii în gãsirea identitãtii lor, în zona Vãii Jiului. Un rol important, însã, l-au avut dascãlii lor, care le-au arãtat cine au fost înaintasii nostri de seamã. „Valea Jiului, aceastã partie a cãrbunelui, este si locul natal al unor oameni, a unor personalitãti care si-au dedicat viata medicinei, artelor sau literaturii. Avem o expozitie de fotografii vechi si actuale, de insingne mineresti si plachete comemoratrive, chiar dacã mineritul este pe ultima sutã de metri si am prezentat si marile personalitãti nãscute aici în Valea Jiului”, ne-a spus Elena Mocanu, profesor partener în proiect.
Copiii sunt sfãtuiti sã nu îsi uite rãdãcinile, sã cinsteascã meseria de mineri, dar sã caute sã fie foarte buni în ceea ce fac. „Noi vrem sã sãdim în sufletul copiilor dorinta de a deveni si altceva decât mineri. Sã îsi dedice viata altor meserii frumoase, care sã ne facã cinste nouã. Au rãmas impresionati cã aceste meleaguri au dat si perosnalitãti cunoscute în tarã si peste hotare, pe care ei nu le stiau, si care au trãit acum sute de ani, dar au rãmas impresionati de asta”, a mai precizat Elena Mocanu. Proiectul va continua si în a doua parte, cei mici vor veni cu povesti de la bunici, din care sã afle despre mestesugurile înaintasilor nostri.
Diana Mitrache