Stefan Grosu, ciobanul de 96 de ani care vrea cu ardoare sã munceascã, legal, cã poate o mai prinde si el pensie, va fi erou de roman. Bãtrânul a fost convins sã-si povesteascã viata într-o carte. Emil Pãrãu, afaceristul care l-a angajat pe strãbunic, a decis, fascinat de întâmplãrile trãite de bãtrân, cã toate povestioarele ar trebui sã rãmânã ca un exemplu si o povatã pentru cei care vin din urmã.
Stefan Grosu s-a nãscut în 1917, în vârful muntelui, la strunga de oi a familiei si de mai bine de sapte decenii se ocupã de pãstorit. A fost în rãzboi si este veteran, dar de muncit cu carte de muncã a muncit foarte putin pentru cã oieritul nu era o meserie recunoscutã pe vremuri. Când a împlinit 90 de ani, a zis cã ar vrea si el o carte de muncã si si-a cãutat de lucru. A ajuns la un investitor din Valea Jiului pe care-l cunoscuse cu multi ani în urmã si i-a cerut un favor. Un loc de muncã pentru el dar cu „hârtii” si nu la „negru”. Mosul sugubãt l-a fascinat pe patron si cum avea si afaceri în zootehnie, l-a luat pe mos Stefan cioban cu acte în regulã la o turmã a sa. Acum este iarãsi în concediu, pe timp de iarnã oile sunt coborâte în strungã, dar de cum dã coltul ierbii, bãtrânul se întoarce sã cutreiere cu turma tot Retezatul. Emil Pãrãu, afaceristul care l-a angajat pe mos Stefan, spune cã a rãmas fascinat de viata bãtrânului si de povetele sale. Asa cã i-a propus sã-si povesteascã pãtaniile într-o carte. „Sã fie o biografie, sã-si povesteascã viata lui din care toti am avea câte ceva de învãtat. Este mare pãcat sã se piardã asa ceva”, spunea Pãrãu. Cartea este în lucru, iar bãtrânul este încântat de propunere.
Mos Stefan ar vrea sã munceascã pânã la 101 ani. Provine dintr-o familie longevivã, tatãl lui a trãit pânã la 103 ani si un bunic de-al sãu a trecut de 107 ani. Niciunul n-a fost bolnav, iar secretul longevitãtii lor este aerul curat de munte si tuica fiartã. „Asa rar m-a mai durut câte ceva, asa putin. Când mã rãcesc dau cu o oalã de tuicã fiartã cu piper si trece. Ãla e medicament!”
Maximilian Gânju