Tineretea interioarã nu tine cont de vârsta din buletin. O demonstreazã veteranii schiului, care si-au dat întâlnire în Straja. Weekendul trecut a fost rezervat veteranilor schiului. Desi, majoritatea au peste 70 de ani, nimic nu le trãdeazã vârsta. Se tin pe schiuri, ca la 20 de ani. Cupa Veteranilor din Straja a ajuns la editia cu numãrul 47. De aproape jumãtate de secol, în statiunea montanã se organizeazã cea mai îndrãgitã competitie. Aceasta are si rolul de a-i readuce împreunã pe decanii de vârstã.
“Odatã cu Cupa Veteranilor se încheie si competitiile din Straja. Suntem la cea de-a 47-a editie a Cupei Veteranilor, sunt 47 de editii neîntrerupte. Vin schiori veterani din toatã tara, iar astãzi am avut schiori si din Germania si Austria. Sunt 170 de participanti la Cupa Veteranilor. Probele la care s-a concurat a fost schi fond si schi alpin, atât feminin cât si masculin. Oamenii vin ca sã se simtã bine si sã depene amintiri. Participantii se reîntâlnesc an de an, iar noi încercãm sã îi facem sã se simtã bine”, a declarat Emil Pãrãu, organizator.
“Dacã ar fi sã socotim am mai avea nevoie încã de atâtea locuri câte sunt acum. Avem cereri de douã ori mai multe. Au fost centre pe care a trebuit sã le refuzãm. Spiritul sportiv rãmâne tânãr la veterani. Majoritatea sunt în formã excelentã, sunt dornici de a schia, avem cereri sã facem mansã dublã la schi”, a spus Edmund Iosa, organizator.
Veteranii schiului sunt legati de Straja. Pe multi îi leagã de acest loc copilãria. La fel este si în cazul lui Mihai Cioflica si a lui Ovidiu Vâlceanu, care dupã 50 de ani în care destinul i-a purtat pe drumuri diferite, s-au reîntâlnit, sâmbãtã în Straja.
“Am 81 de ani, am învãtat sã schiez pe pârtia asta acum 71 de ani, când aveam 10 ani si eram copil la scoala primarã în Lupeni. Eu, fiind copil la 11 ani, am învãtat sã schiez pe aceastã pârtie. Schiul odatã învãtat, e ca mersul pe bicicletã, nu se uitã, rãmâne în sânge. E mai greu de stãpânit acum, cã picioarele obosesc, dar cu putinã vointã se poate. Pe Cioflica Mihai l-am întâlnit dupã 50 de ani de când ne-am despãrtit în viatã. Acum am concurat împreunã”, a spus Ovidiu Vâlceanu.
“Eu m-am nãscut în Lupeni, iar în urmã cu 67 de ani urcam cu schiurile în spate. Douã ore fãceam de jos pânã sus, bãtãtoream zãpada, coboram pe pârtia fãcutã si coboram de douã ori, beam un ceai, luam schiurile în spate si fãceam 10 minute pânã jos, dupã douã ore de urcat. La 80 de ani am venit sã îmi revãd prietenii din copilãrie. Unii au dispãrut, altii mai sunt. Am bãtut muntii Austriei, Italiei. Austria are 8 ghetari schiabili, 7 i-am bãtut mai am unul. Trebuie sã îl fac si pe ãla. Vreau sã urc si pe ultimul ghetar al Austriei. E la o altitudine de peste 2500 de metri, unde zãpada nu se topeste, si vara si iarna e zãpadã”, a spus Mihail Cioflica
Rodica Flaidar are 78 de ani, doar în buletin pentru cã spiritul îi este mult mai tânãr.
“Eu particip la categorii de vârste superioare. Am fost si acum 30 si 35 de ani. La 78 de ani e o vârstã. Muncesc, sunt activã si schiez si înot”, a spus Flaidar Rodica.
Cupa Veteranilor a fost sustinutã financiar si de Primãria si Consiliul Local al municipiului Lupeni. Astfel de competitii au rolul de a promova statiunea montanã Straja. Edilii sustin cã turismul este o componentã importantã a economiei locale si si-au propus sã realizeze si alte investitii care sã creascã numãrul turistilor care sã vinã si sã îsi cheltuiascã banii în localitate.
„Este important pentru turistii nostri, este important pentru localnici si pentru veteranii care de-a lungul timpului, de 47 de ani vin aici, se întâlnesc. Sunt oamenii care au dat viatã acestei statiuni. Acum 47 de ani nimeni nu se gândea cã se va întâmpla în asa fel încât Straja sã ajungã la capacitatea de 5000 de turisti/zi. Este un lucru benefic pentru noi. Au fost înscrisi în jur de 170 de participanti si mã bucur cã am reusit sã sprijinim financiar competitia. Pe noi ne intereseazã sã pãstrãm traditiile din Straja, sã îi respectãm pe oamenii care au pus câte o cãrãmidã în zona aceasta”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Concurentii s-au întrecut pe pârtie. Desi sunt trecuti de 70 de ani, acestia demonstreazã cã miscarea în aer liber face minuni. Toti veteranii care au participat la concurs au fost premiati de organizatori.
Monika BACIU