Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță pe pagina sa de Facebook că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind Fondul Tranziției Juste, o veste foarte bună pentru Valea Jiului și pentru toate regiunile românești care vor face tranziția spre o economie verde.
Acest fond va avea un buget de 17,5 miliarde de euro în următorii ani prin care vom sprijini acele regiuni care vor avea nevoie de cel mai mare ajutor pentru tranziția la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, așa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European.
Banii vor veni din Bugetul Multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) și din Planul de Redresare (10 miliarde de euro).
România este unul dintre marii beneficiari ai acestui fond. 1,65 de miliarde de euro vor reveni României prin Fondul Tranziției Juste. Vom folosi acești bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați și din toate regiunile și orașele românești care în prezent sunt dependente de o economie intensivă în emisii de carbon.
“Eu am fost raportor pe avizul Comisiei pentru bugete asupra Fondului Tranziției Juste și am reușit să obțin un lucru foarte important pentru țara noastră. Comisia Europeană propunea o alocare din Bugetul UE de 7,5 miliarde de euro pentru acest fond pe care să o completăm în mod obligatoriu cu alte peste 10 miliarde de euro transferate din Politica de Coeziune. Noi nu am fost de acord cu acest transfer fiindcă dezavantaja România. Țara noastră are nevoie de bani în plus pentru tranziția la o economie verde, nu de finanțarea tranziției reducând fondurile pentru coeziune. Politica de Coeziune este în continuare importantă pentru România fiindcă ne ajută să dezvoltăm infrastructura, să construim școli, spitale și autostrăzi. Am cerut, astfel, în locul acestui transfer obligatoriu, să creștem bugetul fondului. Deoarece ne-am opus, această obligație de transfer a fost eliminată din forma finală a fondului. În schimb, bugetul total al Fondului Tranziției Juste a fost crescut la 17,5 miliarde de euro, în urma unei alocări suplimentare de 10 miliarde de euro care provin din Planul de Redresare. Politica de Coeziune rămâne neatinsă, dar statele membre pot, în mod voluntar, să transfere fonduri către această tranziție în cazul în care consideră că au nevoie”, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan. Acordul Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pe Fondul Tranziției Juste urmează să fie ratificat, formal în cadrul Consiliului și votat în Parlamentul European.
Marius Mitrache