F otografii de zeci de ani și imagini luate acum, din același unghi, toate din Valea Jiului, sunt acum expuse la Muzeul mineritului. „Valea Jiului de altădată și azi” este un proiect ce pune în oglindă fotografii cu diverse construcții emblematice, însoțite de coduri QR pentru a afla și poveștile acestor locuri în lectura actorilor de la Petroșani.

Pe simeze sunt acum, în mansarda Muzeului Mineritului, fotografiile realizate în mai multe locuri din Valea Jiului, construcții care mai sunt azi, ori altele care sunt deja ruine. Toate au fost redate în „oglinda timpului”, în versiunea veche și actuală.
Sunt 24 de fotografii însoțite de coduri QR care conțin o scurtă descriere a obiectului imaginii, precum şi o înregistrare audio a conţinutului text.
„Am avut vernisajul azi al expoziției „Identitate în tranziție”. Defapt, sunt câteva poze reprezentative ale Văii Jiului mai vechi și câteva
realizate de tinerii din acest proiect, din cam aceleași unghiuri, așa încât să putem să vedem cum s-a schimbat peisajul Văii Jiului de-a lungul anilor”, declară Alexandru Kelemen, președintele Asociația Kandila.
Mai mulți tineri din liceele Văii Jiului au luat parte la acest proiect ce va recompune istoria, va reda prezentul și le va fi document celor ce vor veni. Deocamdată, însă, expoziția rămâne la muzeu și poate fi vizitată.
„Expoziția va rămâne cel puțin două săptămâni aici, la mansarda Muzeului Mineritului. Este deschisă, în limita programului, iar noi ne dorim să mergem cu ea în toate orașele Văii Jiului și chiar în locuri inedite, ca să accesntuăm faptul că viitorul Văii Jiului trebuie să aibe în vedere și istoria”, mai spune Alexandru Kelemen
Poate că tinerii nu sunt interesați de istorie, dar dacă ajung să pună mâna pe o fotografie veche, sigur vor fi tentați să caute locul acum. Așa că proiectul le va fi de folos și celor ce sunt acum și celor ce vor urma să trăiască aici, după ce mineritul nu va mai fi deloc.
Diana Mitrache