Proprietarii de instalatii de transport pe cablu din statiunile de munte ale Vãii Jiului someazã vara. Asta pentru cã nimeni nu îsi permite sã plãteascã personalul de deservire si nici costurile energiei electrice nu pot fi acoperite în sezonul de varã, când turistii sunt prea putini.
În Parâng, telescaunul functioneazã doar în week-end, când este afluentã de turitsti, ori când vine vreun grup mai mare de turisti care sã urce în statiune. Asta pentru cã acolo se poate urca acum doar cu masini de teren si singurul mijloc de transport pentru turisti este telescaunul.
În Pasul Vâlcan, lucrurile stau la fel, iar investitia inauguratã acum câtiva ani de Elena Udrea stã în garaj, pentru cã e pornitã din ratiuni economice, doar când existã cerere.
La fel stã treaba si în Straja, unde primarul Cornel Resmeritã recunoaste cã nu poate plãti costurile de exploatare ale instalatiei pe timp de varã si crede cã o solutie ar fi crearea de alternative la schi. „Straja, Parângul sau Pasul Vâlcan au nevoie de foarte multe investitii pentru a le pune pe picioare si pe perioada verii. Aici mã refer la un complex sportiv, cu bazine de recuperãri, ca sã poti atrage turistii, asa încât sã meargã treaba si vara”, a precizat Cornel Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Primarul a mai spus cã telegondola ar costa lunar cam 15.000 de lei, iar aici intrã costul energiei electrice si al personalului care ar trebui sã deserveascã instalatia.
Telegondola din Straja nu a mai functionat din iarnã, dar primarul sustine cã nu o va porni dacã va merge pe pierdere, dar va merge la evenimentele organizatre în munte sau când vin turistii. Nicio instalatie de la munte nu e rentabilã vara si asta din lipsa investitiilor în alternative la sezonul de schi, când acestea functioneazã la capacitate maximã.
Vesti sumbre pentru proiectul de modernizare din Straja
Investitie de 8 milioane de euro, blocatã din lipsã de fonduri. Anul trecut a fost inauguratã cu mare fast telegondola ce duce spre statiunea montanã Straja. Acum, la câteva luni de la eveniment, aceasta stã pe loc din cauzã cã nu înregistreazã profit. ”Da, telegondola stã pe loc de aceea am dat dispozitie sã o oprim pentru cã nu putem sã consumãm deoarece nu avem de unde sã plãtim energia electricã si nu permite nimeni ca o lucrare asa frumoasã sã nu fie exploatatã”, a spus primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeritã. Edilul municipiului Lupeni s-a aflat vineri la o întrevedere la care a participat si ministrul delegat pentru Turism, Maria Grappini.
Acesta spune cã a purtat discutii cu demnitarul, însã vestile nu sunt îmbucurãtoare.
”La ceea ce înseamnã statiunea Straja în municipiul Lupeni eu am certitudinea cã vom continua lucrãrile, adicã vom plãti în scurt timp ceea ce este de plãtit constructorilor si dupã aceea vom putea vorbi de începerea de noi constructii. Este o sumã de aproximativ 40 de milioane de lei, este o sumã destul de mare, eu am avut o discutie cu doamna ministru la Deva, sigur cã da nu a fost prea optimistã si a zis cã la rectificarea bugetarã se vor primi bani si eu sper cã din banii de la rectificare sã ajungã bani pentru Straja, Pasul Vulcan si Parâng”, a mai spus sursa citatã.
Valoarea totalã a proiectului de modernizare a statiunii montane Straja este de 152.909.216 lei, iar termenul de finalizare este anul 2013.
Diana Mitrache
Monika BACIU