Vanatorii „de top” ai judetului

Sunt in functii cheie, au bani – din salariile generoase ori din familie, nici nu mai conteaza – si, mai ales, pasiune. Vorbim despre „primii vanatori” ai judetului, cei pentru care vanatoarea reprezinta un sport pentru care isi fac mai mereu timp liber.

Fie ca au infiintat alte asociatii ale vanatorilor si pescarilor, ori fac parte din traditionala Asociatie Judeteana de Vanatoare si Pescuit Sportiv,  sunt uniti de aceeasi pasiune: vanatoarea. Mai multi reprezentanti ai administratiilor publice judetene sau locale, ori directori ai directiilor din judetul Hunedoara aloca sume importante si timp pentru acest sport deloc ieftin. Ca sa fi vanator adevarat nu este suficient sa ai pusca si un permis de vanatoare, ci de mult mai multe, printre care un echipament adecvat si multa rabdare, pentru ca uneori este nevoie de ore intregi doar ca sa  pandesti vanatul.

„Capriorul Martinesti” si presedintele CJ Hunedoara

Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, este unul dintre cei mai vechi vanatori ai judetului Hunedoara. Spune, de fapt, ca are traditie in familie si inca de la 7 ani il insotea pe tatal lui la vanatoare. Mult mai tarziu, insa, a ajuns sa vaneze singur si sa nu fie doar gonas. Initial era membru al AJVPS, dar ulterior si-a creat, impreuna cu alti parteneri de vanatoare, propria asociatie, „Capriorul Martinesti”. Asociatia independenta din care face parte presedintele CJ Hunedoara ar avea, conform unor date, cea mai intinsa suprafata. Detine nu mai putin de 6 domenii de vanatoare in judet si a fost acuzat chiar ca a asfaltat cu bani de la CJ, drumurile care duc spre aceste fonduri de vanatoare. Molot spune, insa, ca e prostie, mai ales ca unele dintre caile de acces au fost asfaltate inca de pe timpul comunistilor. „Fac parte dintr-o asociatie care are 6 fonduri de vanatoare si peste 100 de membri vanatori. Vanez cam putin, mai ales in ultima perioada, pentru ca nu prea am timp. In tot sezonul, cred ca am fost la doar 3 partide de vanatoare Tatal meu a fost vanator si inca de la 7 ani ma lua cu el”, spune Mircea Molot. Ultima oara a fost, insa, la vanatoare chiar duminica, iar cel mai important trofeu din panoplia sa este cel al unui cerb lopatar pentru care, in 2007 a luat medalia de aur in Ungaria. Impreuna cu Molot din aceasta asociatie face parte si vicepresedintele CJ Hunedoara, Costel Avram, care are si el permis de vanatoare de ceva ani, dar si alti politicieni hunedoreni ori primari din judet.

Nu rateaza partidele de vanatoare si Lucian Heius, directorul executiv al Directiei generale a Finantelor Publice Hunedoara este un impatimit al vanatorii. Pentru el nue xista notiunea „nu am timp”. „Sunt de aproximativ 15 ani vanator si ma duc cat pot de des”, spune Heius. Face parte atat din AJVPS, dar, impreuna cu alti parteneri a infiintat si o alta asociatie, „Corviniana”, care detine patru domenii in Hunedoara, Valea Jiului si Orastie. Se poate lauda cu un trofeu, de aur, la mistret, impuscat chiar in urma cu mai putin de doua saptamani. Pentru mistreti, se iau in calcul coltii animalului si nu dimensiunile lui. si tot la capitolul vanatori pasionati se poate inscrie rectorul Universitatii Petrosani, Emil Pop,  care e asa de mandru de pasiunea lui incat si-a postat pozele pe site-ul institutiei de invatamant superior.

S-a lasat de vanatoare

Un  alt vanator de frunte ar fi putut fi considerat primarul Devei, Mircia Muntean, dar el s-a lasat. „Nu am mai fost de 3 ani la vanatoare. Nu imi permitea timpul si nici nu imi place in mod deosebit. Oricum, cred ca sunt singurul vanator din tara care nu am impuscat nimic niciodata. Parca, mai demult, un iepure, dar cam atat”, a declarat Mircia Muntean.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Vanatorii „de top” ai judetului

  • 6 februarie 2012 la 20:16
    Permalink

    Articolul asta pare sa fie un fel de scuza a celui anterior care-i reprezenta in foto pe cei din conducerea actuala a Universitatii ca si originali vanatori!! Pai, acelasi jurnal,aceleasi critici ale unora in defavoarea altora, cam ce ati vrea voi jurnalistii sa inteleaga cititorii? Sau sa fie vorba de plata unor servicii facute chiar si impotriva noastra insine sau o simpla rafuiala intre noi jurnalistii!!!! Pai in acest caz… fara cuvinte!!!

Comentariile sunt închise.