Masterplanul pentru turism prevede o serie de direcții pentru dezvoltarea turismului în România. Documentul vorbește și de vânătoare și drumeții.
Suprafața totală a acestora este de 1.652.403 hectare – aproximativ 7% din teritoriul Romaniei. Delta Dunării are propria sa Administrație a Rezervației Biosferei. Toate parcurile naționale sunt administrate de către Administrația Pădurilor Naționale (Romsilva) cu excepția celei din Ceahlău, care este administrată de consiliul Județean Neamț. Există doar trei Rezervații Naturale din numărul total care nu sunt administrate de către Romsilva.
”Ariile protejate prezintă o diversitate a florei si faunei, multe din care sunt unice si sunt pe cale de dispariție. Desi protejarea si conservarea acestor arii reprezintă un obiectiv principal al administratorilor, ariile protejate reprezintă o resursă majoră pentru turism. Activitățile pot varia de la vanătoare si drumeții montane pană la plimbări de agrement si sporturi de iarnă. Există un potențial considerabil de crestere a numărului de vizitatori in anumite părți ale ariilor protejate”, arată masterplanul pentru turism.
Numărul si tipul de unități de cazare din ariile protejate variază considerabil. In majoritatea cazurilor există un număr suficient de unități de cazare in imediata vecinătate a ariilor protejate. Există puține centre de informare in ariile protejate. Numărul vizitatorilor poate fi doar estimat. Romsilva consideră că nu există probleme legate de capacitatea de primire a vizitatorilor in aceste zone care se află in administrarea lor si că există locuri suficiente pentru cresterea controlată fără a pune in pericol mediul.
Monika BACIU