Actorii de la Petrosani, dar si Valeriu Butulescu, autorul piesei „Infinitul lui Brâncusi”, pleacã la Salonic. Marti, 22 iunie, de la ora 20,00 se joacã piesa în limba românã, pentru vorbitorii români din acel oras, dar si pentru greci. Anul trecut, tot în Grecia, Valeriu Butulescu a plecat cu „Herghelia albastrã” si a fost un real succes.
Radu Tudosie îl va interpreta pe Brâncusi, în viziunea lui Valeriu Butulescu, în ultimele sale zile de viatã. Premiera a fost un succes si la Petrosani si Radu promite cã va fi la înãltime si în Salonic. „A fost o bucurie când mi s-a dat acest rol. Îi multumesc domnisoarei Nicoleta Bolcã si domnului regizor Gelu Badea. Este un rol mare, frumos, greu, dar care cred eu cã l-am dus bine la capãt si mã bucur foarte tare cã plec în afara tãrii cu el”, a spus Radu Tudosie, actorul care îl interpreteazã pe Brâncusi. 2016 este Anul Brâncusi si nu se putea un moment mai potrivit, decât acesta, ca Brâncusi sã fie jucat pe scenã în patria teatrului. „Infinitul Brâncusi este un proiect de actualitate, pentru cã 2016 este an, declarat de Ministerul Culturii – An Brâncusi. În acelasi timp, el are 9 ani, fiind instituit de Institutul Cultural Român. Brâncusi deschide orice usã din Europa, fiind cel mai mare artist al culturii române si, cu sigurantã, meritul îi revine marelui artist”, a spus Valeriu Butulescu, autorul piesei.
Petrosaniul este si el un oras în care Brâncusi a creat si tocmai de aceea actorii de la Petrosani pleacã în Grecia cu piesa despre ultimele zile ale marelui artist, inegalabil pânã la ora actualã.
„Brâncusi a venit în 1937 direct la Petrosani si aici a conceput si a participat la executarea Coloanei Fãrã Sfârsit la Atelierele centrale din Petrosani, iar celelalte elemente care compun ansamblul monumental sunt fãcute din piatrã din judetul nostru”, a completat autorul piesei.
Teatrul de la Petrosani este singurul din tarã care marcheazã acest an, cu o premierã în Patria Teatrului. „Grecia este patria teatrului mondial si acolo s-au nãscut marii nostri înaintasi, tragicii greci, Eschil, Sofocle, iar teatrul românesc are origini grecesti. Sã nu uitãm cã cel mai mare dramaturg român, I.L Caragiale era grec la origini si a scris în cea mai frumosã limbã, limba românã. De aceea mergem în Grecia”, a mai adãugat Valeriu Butulescu.
Autorul a inserat în text si câteva dintre aforismele sale cele mai importante si nu a uitat cã Brâncusi ne-a lãsat „sãraci si prosti si ne-a gãsit si mai sãraci si mai prosti”, acest lucru fiind parcã mereu în actualitate, chiar dacã marele sculptor român a spus-o demult.
A fãcut legãtura între pesti si pãsãri si l-a lãsat pe eroul sãu principal sã ne poarte prin lumea lui Constantin Brâncusi, cu muzica lui preferatã, arta sa de exceptie si lumea care l-a apreciat poate prea putin în timpul vietii sale. Toate acestea vor ajunge în Grecia, marti searã, iar actorii nostri vor fi acolo sã vorbeascã despre Brâncusi.
Diana Mitrache